Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Scott Brownrigg completes CLT primary school in Aberdeen

  • 1 Comment

The £13 million scheme is one of Scotland’s largest cross-laminated timber education buildings 

On the site of the former Bankhead Academy, the new Stoneywood Primary School is a single-storey building that accommodates 16 classrooms as well as gym, dining, assembly and support areas. Classrooms are clustered around toplit collaborative activity areas and are directly connected to the external landscape which features a sensory garden, woodland walk, sports facilities and a 4G synthetic pitch. 

Photos for aj\stoneywood school scottbrownrigg  nhastiephoto 09.18 18

Photos for aj\stoneywood school scottbrownrigg nhastiephoto 09.18 18

As one of the largest CLT education buildings delivered in Scotland, the school building has strong sustainable design principles. The timber structure aims to deliver a natural feel to the education spaces in order to create a healthy learning and working environment. 

The school façade is finished in natural aggregated panels, larch timber, slate brick and anthra-zinc, referencing the surrounding mature trees. 

Photos for aj\stoneywood school  red activity space

Photos for aj\stoneywood school red activity space

Architect’s view

The aesthetic context was clearly established from our earliest meetings with the school and the Aberdeen council team, and we formed a palette of materials based on stone and wood. Our intention was to create a calm, modulated rhythm which bedded the school into the site, allowing the timber cladding to drape, or open up where it logically could. We are particularly delighted with how light and airy the classrooms are and how successfully they link to the flexible activity space at the centre of each of the education pavilions. Even in the heart of the school, views open out and extend into the surrounding landscape.

Alex Donaldson, director, Scott Brownrigg’s Edinburgh Studio

Section1

Section1

Project data

Start on site January 2017
Completion June 2018
Gross internal floor area 3,985m²
Form of contract or procurement route Traditional – SBC/Q/Scot
Construction cost £11.7 million
Construction cost per m² £2,936
Architect Scott Brownrigg
Client Aberdeen City Council
Structural engineer Fairhurst
M&E consultant TUV SUD
QS Faithful and Gould
Acoustic consultant Wardell Armstrong
Approved building inspector Aberdeen City Council
Main contractor Morgan Sindall
CAD software used Revit
Annual CO2 emissions 16.5kg/m²

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • That playground is a disgrace. A sea of tarmac should not be acceptable in this day and age. Our children deserve better from their outdoor learning environments!

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs