Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Sam Tisdall Architects reconfigures 1920s semi-detached cottage in Cambridge

  • 3 Comments

The London-based practice has clad both the front and rear asymmetric extension in cedar

Sam Tisdall Architects was commissioned to refurbish, fully insulate and extend a semi-detached cottage on Baldock Way in Cambridge. The house was originally set back from its neighbours with a small rear garden, so planning permission was obtained to extend the property to the front, accommodating a new study. Internally, the architect has replaced a narrow entrance corridor with a larger hallway by opening the reception room to the corridor. This has allowed for a new stair to replace the existing steeply winding staircase. 

To the front, the extension’s form is asymmetric with a sloping roof to one side, topped with a rooflight and both walls and roof clad in cedar boarding. A poorly built extension to the back of the house has been also clad in cedar and reconfigured to provide a kitchen and dining space. This has been extended to first-floor level to provide an additional family bathroom with ensuite.

21. baldock way

Finally, the existing house has been re-insulated with an external render system. New windows have been added while the loft has been converted into a bedroom with the chimney demolished to make space for a shower room.

Utilising a light palette of materials and colours, the house has lye and white oiled Douglas fir floors and light tones for walls and ceilings. Tongue and groove panelling has been used in the study, bathrooms and to the side of the staircase. 

1. baldock way

Architect’s view

There were two elements of the scheme which were considered in particular detail.

The first was the external cedar cladding. Originally proposed as more traditional cladding, with the encouragement of the client it developed into a more refined rainscreen of 90mm-wide cedar battens with 10mm gaps. Behind this, there is a UV stable black breather membrane to the walls and a single ply membrane to the roof. By using a rainscreen we were able to detail gutters and eaves with no flashings or copings. To fix cladding to the roof proprietary fixing bars were used. These are typically used to fix solar panels and can be welded to the roof membrane which is continuous underneath. Careful attention was paid to setting out so the windows coordinated with the cladding, with no cut boards.

The second element was the new staircase. Made from solid Douglas fir, it required careful detailing to hide the fixings of the blackened mild steel handrail and close co-ordination between joiner and metal worker. Pre-finished sections of handrail were slotted into place through rectangular holes drilled in each tread. Each spindle was then fixed to a set-back cut stringer and the stair edge clad with an MDF fascia. The sections of handrail were then welded together to form a continuous handrail and the blackened finish touched up. This process traditionally called blueing is used for blackening weapons (think black revolver) and is achieved with a mix of chemicals which the metal worker had to learn how to use to get the correct effect.

The staircase continues up to the loft to a landing which bridges over the stair void with a double-height space beyond. This allows light from a large fixed window down to the first floor as well as giving a sense of space.

Sam Tisdall, partner, Sam Tisdall Architects

St bw ground floor

Project data

Start on site September 2017
Completion August 2018
Gross internal floor area 158m² including extension; 110m² existing only
Form of contract Traditional (JCT MWD 2016)
Construction cost Undisclosed
Architect Sam Tisdall Architects 
Client Private
Structural engineer Structural Engineers Cambridge 
Approved building inspector 3C Shared services
Main contractor Cambridge Building Company 
CAD software used Vectorworks

  • 3 Comments

Readers' comments (3)

  • There is something very much wrong with the British design industry when such a disharmonious monstrosity is featured in a professional magazine that is - I believe - dedicated to the furtherance of form, function and beauty.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Industry Professional

    I thought the front was bad - then I flicked through the photos and saw the back! Since they were externally insulating the main house SURELY a more sympathetic rendered solution could have been found to unify the assembly rather than fragment it?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • The shock of the new, as the Tardis lands and transforms a suburban house into a palette storage yard?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.