Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Pozzoni breathes new life into 80s Barclays Bank

  • Comment

AJ120 practice Pozzoni has completed the overhaul of a 1980s former Barclays Bank in Moseley Street, Manchester

The firm took just eight months to ’extensively’ remodel the 36-year-old Citygate Court building, designed by Fairhursts, bringing it back to life as a 5,069m² office development.

The upper floors, toilets and reception were stripped out and a new façade added to the front elevation.

Jamie Wood, director and head of the commercial team at Pozzoni, said: “This has been a fantastic project to work on because we have been able to make such vast improvements in a relatively short space of time, leaving a building that is fitting for its prime location in the city centre. It has been a real team effort and the quality of the end product speaks for itself.’

The scheme next to Denton Corker Marshall’s One New York Street was backed by Hermes real Estate which bought the block in 2011.

Concept Sketch of Remodelled Mosley Street Elevation

Concept Sketch of Remodelled Mosley Street Elevation

The architect’s view

’The existing building was very much of its time and contributed little to the street scene. The upper floor glazed elevations and its detailing dated the building and therefore it was considered that any improvements externally would need to address this element. In addition, an investigation into existing glazing concluded it was at the end of its effective life.

’We reviewed the options for remodelling the building to improve the feel of the floorplates. Our proposals suggested creating two distinct elements to the elevation separated by a band of glazing. To the lower element, the existing buff York stone cladding was to be removed and replaced with a dark blue/black stone and linked over the central bay, providing a clearly defined plinth to the upper storeys. In addition, the line of glazing was brought further forward to sit flush with the face of stone. This approach created defined bays allowing for an asymmetrical approach to the location of the new reception area with a simple linear cantilevered glass canopy supported at second floor level marking the entrance. A separate set of doors aside in the next bay to the south would define the entrance to the Ground Floor A2 component.

’The lightwell to the rear was retained with new full height glazing giving greater light transmittance. This was carried out in tandem with the installation of new metal ceilings, raised up where possible to increase floor to ceiling height, along with new floor finishes and decoration which now has uplifted the feel within the floors.

’The previous reception, both externally and internally, was very heavy and uninviting. The improvements, which included the cutting of part of the first floor to form a double height reception, has made a huge change to both the ambience of the reception area as well the arrival experience. Externally two bays of double height glazing now provide daylight penetration deep into the reception as well as contributing to the remodelling of the Mosley Street elevation. The new interior lighting scheme complements this further.

’To the upper storeys of the new façade, simple full height glazing provides a shadow gap at the third floor sat under a framed fourth and fifth floor. This framing around the two floors, formed by metal cladding in the form of anodised aluminium wraps, created a double height glazed elevation offering a distinctive feature to Mosley Street whilst creating some synergy with lines generated by the immediate neighbours. This feature framing replaced the dated upper glazed profile shown in red on details. Anodising was chosen for its iridescent quality and long design life period. The size of panel was limited by the size of tanks available around the country to carry out the process.

’The introduction of floor to ceiling glazing generally within the façade re-design has dramatically affected the feel within the internal office spaces, letting light flood into the floorplates to give a more contemporary office environment throughout. The curtain walling is a silicone glazed semi-structural glazing system by Kawneer. The large glazed units were delivered to Back George Street on the rear to be hoisted up and rolled through each floor plate to the front and then manoeuvred mechanically in to place within a gap of approximately 350mm between the scaffolding and the face of the building face.

’To the lower plinth, we used Kirby stone - a very dark Phyllite/slate that is sedimentary in nature formed some 300-350 million years ago. We visited the quarry run by the supplier Burlington Stone to inspect the bed. It was agreed that all stone would be extracted from the same source for consistent quality and characteristics and to avoid any variations in pattern, texture, markings, large fissures, etc. Structural strength and durability were also considered and control samples were obtained for monitoring.

’The biggest constraint on Mosley Street was the tramline and Transport for Greater Manchester was consulted throughout the process. Lifting of scaffolding was limited to during planned shutdowns or overnight with supervision. All materials had to be delivered to Back George Street on the rear where a road shutdown was obtained.’

View taken from Revit Model

View taken from Revit Model

Project data

Location Citygate, 47-51 Mosley Street, Manchester M2 3HQ
Type of project Office Remodelling/Refurbishment
Client Hermes Real Estate
Project Manager Workman LLP
Architect Pozzoni Architecture
Planning Pozzoni Architecture
Structural engineer Scott Hughes Design
M&E consultant Crookes Walker Consulting
Quantity surveyor Sweett (UK)
Planning supervisor Sweett
Façade Engineer Wintech
Acoustic Consultant Sol Acoustics
Main contractor Styles and Wood
Funding by Hermes
Tender date July 2014
Start on site date March 2015
Completion date January 2016
Contract duration 11 months
Gross internal floor area 5,069m²
Form of contract and/or procurement JCT Design & Build
Total cost Confidential

 

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

ARCHITECTURE JOBS BY EMAIL

Do you want the latest jobs emailed to you?
Sign up for job alerts.

AJ Jobs