Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Peach of a hut: Jonathan Hendry adds £30k beach chalet to seafront WC

  • Comment

Jonathan Hendry Architects has overhauled a former public toilet block on the seafront in Sandilands, Lincolnshire - revamping the existing building and adding a rooftop beach hut

Red-stained timber boarding has been used to cover three sides of the 17m² chalet with the north-west façade clad in sheets of opaque polycarbonate to ’allow light into the chalet while retaining privacy from the bypassing public’.

The main room facing the beach features a large timber screen that extends across the façade and can slide back.

Entrance to the chalet is via two sets of foldaway timber ladders leading to the platform at the rear of the structure where there is a door concealed as a ’piece of facade’.

The £30,000 project included the external renovation of the existing toilet block which sits at the end of a row of traditional style beach huts.

A spokesman for the practice said: ’The language of the beach hut mimics the stepped façade of the existing former public toilet block with a box that projects above the simple rectangular volume providing a marker in the landscape as the promenade turns the corner.

’The unique form and identity of the [hut] responds to the quirky characteristics of the existing building on this corner site and contributes to the tourist seaside character of the area.’

Main internal space - Jonathan Hendry Architects' £30,000 beach hut scheme in Sandilands, Lincolnshire

Main internal space - Jonathan Hendry Architects’ £30,000 beach hut scheme in Sandilands, Lincolnshire

Main internal space - Jonathan Hendry Architects’ £30,000 beach hut scheme in Sandilands, Lincolnshire

Project data

Location Sandilands, Lincolnshire
Type of project Beach Hut
Client Tim Spring
Architect Jonathan Hendry Architects
Structural engineer Shane Harper
Main contractor J H Winter & Son
Start on site date November 2015
Completion date May 2016
Gross internal floor area 17m²
Total cost £30,000

Early sketch - Jonathan Hendry Architects' £30,000 beach hut scheme in Sandilands, Lincolnshire

Early sketch - Jonathan Hendry Architects’ £30,000 beach hut scheme in Sandilands, Lincolnshire

Early sketch - Jonathan Hendry Architects’ £30,000 beach hut scheme in Sandilands, Lincolnshire

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.