Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Pardey completes £655k Cornwall home at Creek Vean

  • Comment

John Pardey Architects has taken the wraps off this 282m2 house on the bank of the Fal estuary in Cornwall 

ARCHITECT’S VIEW • PROJECT DATA

The £655,000 house sits on the hillside above the Grade II-listed Creek Vean house designed by Norman Foster and Richard Rogers’ Team 4 in 1966.

Split into two elements – a bedroom/study wing and a living wing – the design takes its cues from this 1960s house beneath.

A glazed link bridge provides access into a glazed hallway between the two wings of the timber-clad home.

The house is in the running for a RIBA South West Award – the winners of which will be announced tomorrow (29 April).

Owers House by John Pardey Architects

Owers House by John Pardey Architects

Ground Floor Plan

Owers House by John Pardey Architects

Owers House by John Pardey Architects

Source: First Floor Plan

Architect’s view

The building appears as a slightly mysterious ‘blank’ walled house onto the lane, with a bridge inviting entrance into a glazed atrium (a solid front door prevents the immediate view until opened). The walls are clad in a dark timber cladding, heightening the sense of mystery and evoking traditional tarred Cornish fishermen’s buildings. 

To the southern side, a two-storey high wing contains bedrooms and study spaces, lit from a high level clerestory to the north. Bedrooms are fully glazed and set back beneath an over-sailing roof offering solar shading, while balconies shade the lower floor rooms. From the west, the upper timber level sits atop a chalky brick base to appear to ‘float’. 

To the northern side, a flat-roofed living room incorporating kitchen, dining and utility spaces projects out into the site in a dramatic cantilever above the dropping site - so that the living room gains fabulous views out across the estuary. The deep roof overhangs also prevent any glare when viewed from the estuary or from across the creek. This cantilevered living space would make not just an extraordinary place to live among the treetops, but a dramatic architecture to complement Creek Vean. 

A chimney – the epitome of home and Englishness – impales the living wing and creates a barbecue space on the sheltered terrace below. 

Owers House by John Pardey Architects

Owers House by John Pardey Architects

Source: James Morris

Project data

Location Feock, Cornwall
Type of project one-off house
Client Paul and Helen Owers
Architect John Pardey Architects
Structural engineer Momentum Engineering
Quantity surveyor APS Associates
Main contractor P Chapman Construction
Funding private
Contract duration 13 months
Gross internal floor area 282m2
Form of contract and/or procurement JCT ICD 11
Total cost £655,000

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs