Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Ott's Yard by vPPR Architects

  • Comment

Stephen Lawrence Prize shortlist: Ott’s Yard by vPPR Architects

Ott’s Yard is vPPR’s first completed new build project. It was very important to us that the two houses would form a showcase for our emerging practice, despite the awkward nature of the site and the limited budget. We believe the project shows that conceptually legible, contextually sensitive and immaculately detailed architecture is achievable while still being financially profitable.

The houses were built on the site of a derelict joinery workshop at the centre of a triangular residential block in north London. They are surrounded by 23 party walls and accessed via a long, narrow passageway. The plans are based on an abstraction of the existing triangular geometry of the site: two houses, each with its own garden, and a shared communal courtyard emerge out of a pin-wheel fractal pattern. The sloping roofs of the houses are planted according to the same geometry, designed with landscape architect Arabella Lennox-Boyd.

Tatiana von Preussen, director, vPPR

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.