Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

OMA completes Rotterdam Timmerhuis

  • Comment

OMA has taken the wraps off this mixed-use scheme in Rotterdam

PROJECT DATA

The 48,400m2 scheme houses Rotterdam’s municipal offices and the Museum Rotterdam alongside housing, shops, parking, and groud floor public space.

The building was commissioned by the City of Rotterdam, which now occupies its office space. It sits alongside the city’s 1953 municipal building and the walls of this create the interior walls of the new scheme.

Commenting on the scheme OMA’s Reinier de Graaf, said: ‘We are very proud of Timmerhuis. Rather than adding another grand statement to Rotterdam’s ecology of successive architectural convictions, the typical mass of Timmerhuis seeks to subtly negotiate between the architectures of the buildings surrounding it.’

Timmerhuis by OMA

Timmerhuis by OMA

Structural model

Project data

Location Rotterdam, Netherlands
Type of project mixed-use
Client Stadsontwikkeling Rotterdam
Architect OMA
Local architect ABT
Project manager Brinkgroep
Structural engineer Pieters Bouwtechniek
M&E consultant Deerns Raadgevende Ingenieurs
Services engineer Deerns, Burgers Ergon
Main contractor Heijmans
Interior contractor Keijsers Lundiform
Completion date December 2015
Gross internal floor area 48,400m2
Sustainability accreditation BREEAM Excellent

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.