Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Nex reveals multimillion-pound refurbishment of RAF Museum

  • Comment

The cluster of former military buildings in Colindale, north London, forms part of a renovated ‘museum field’, opening to coincide with the centenary of the RAF

The £23 million project is the realisation of a masterplan by Nex and landscape architects Agence Ter, won by international competition in 2014. New exhibition and visitor facilities have been provided alongside landscaping and improvements to the museum’s connections with the surrounding community.

Located on the edge of what was once the London Aerodrome and then RAF Hendon, the 8ha site has close ties with aviation history. However the RAF Museum needed to reconnect with its local community, as the surrounding area is undergoing transformation with major new housing developments completing.

Improving the public realm with landscaping was at the centre of Agence Ter and Nex’s approach. Treating the entire area as a ‘museum field’ serves to unite the disparate buildings, with circulation and views through organised along runway-like axes that allow visitors to traverse the site from edge to edge. A circular ‘taxiway’ connects all exhibition spaces and facilities.

RAF117 Alan Williams

RAF Museum by Nex—

Set within this green space, Nex’s largest intervention is the refurbishment of a large-span, single-roof hangar from the 1970s, repurposed as the museum’s new entrance galleries and visitor centre. While the aluminium-clad exterior has been retained, a 40m-long entrance with a cantilevered roof canopy signals its new usage.

This hangar is home to a Sunderland flying boat, an exhibit too fragile to move during construction and so requiring the space to be reconfigured around it. Removing a brick entrance and restaurant annexe allowed a single access point for the whole site, and a functional water tank and pump has been reclad to form a marker at the entrance. Here visitors are faced by a new two-storey pavilion at the centre of the hangar – containing a shop, café, toilets and meeting rooms – clad with louvred aluminium fins reminiscent of jet turbines.

Across the museum field, Nex has also restored and refurbished a 1930s RAF supplies building to create a 120-seat restaurant. Bringing this previously derelict building back into use was welcomed by Historic England and was a key factor in attracting HLF funding for the museum redevelopment.

Nex RAF Museum Hangar Visitor Pavilion Axo credit Nex

Nex RAF Museum Hangar Visitor Pavilion Axo credit Nex

Visitor pavilion axo

Project data

Completion date June 2018
Project value 
£23 million
Project size
(GIA) 5,242m² (hangar) & 713m² (restaurant)
Client RAF Museum
Architect Nex
Structural engineer Techniker
Contractor SDC and Borras Construction
Landscape Architect Agence Ter
MEP engineer E&M Technica
Planning consultant Gerald Eve
Project manager Ridge

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.