Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Newground Architects completes PRS scheme in Old Vinyl Factory development

  • Comment

Material Store, developed by HUB, provides 189 PRS homes including several triplex apartments

The development sits within the £250 million, U+I-led Old Vinyl Factory regeneration scheme, which is sited on EMI Records’ former home in Hayes. Once complete the 17-acre development will include up to 642 homes, 550,000 square feet of commercial space, and leisure facilities and public realm.

Material Store, which was given the go-ahead in 2015, includes 26 triplex apartments which offer bedrooms and living spaces over three floors. Communal amenity spaces include a shared podium garden, rooftop terrace, resident party room and children’s playground. 

HUB MaterialStore Jack Hobhouse 15

The Material Store by Newground Architects

Architect’s view

We’ve designed a modern housing model that draws on the principles of placemaking that have stood the test of time and enabled sustainable communities. Material Store’s light and spacious three-storey, three-bedroom townhouses, a key feature of the development designed to address the shortage of family accommodation for rent in the UK housing market, are an interpretation of a vernacular terrace house with sunken front areas and steps from the street up to front doors – an arrangement that conceals the parking at the plan’s centre.

The variety of unit types, shared podium and rooftop gardens, flexible commercial space and lively street frontages aim to create an environment that encourages a real sense of community over time.

Jordan Perlman and Ziba Adrangi, directors, Newground Architects

Material Store   14   cross section

The Material Store by Newground Architects

Developer’s view

The Material Store raises the bar in the UK PRS market. The triplex apartments are the first of their kind in the UK and have been designed with London’s young professional sharers in mind, and families looking for high-quality rental accommodation with great amenities and onsite services. Material Store is our second completed PRS scheme, following Rehearsal Rooms in North Acton, and is a great example of the high-quality, design-led homes we aim to provide for Londoners.

Steve Sanham, managing director, HUB

Project data

Start on site January 2016
Completion May 2018
Gross internal floor area 21,770m² including parking and commercial
Form of contract Design & Build
Architect Newground Architects
Client HUB
Structural engineer Ramboll (Stages 1-3), Manhire Associates (Stages 4-5)
Lighting consultant Max Fordham
M&E consultant Max Fordham
QS Faithful + Gould
Landscape consultant B|D Landscape Architects
Planning supervisor David M Eagle
Main contractor Interserve
CAD software used Revit and AutoCad

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.