Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Neil Dusheiko completes terrace revamp for father-in-law

  • Comment

Ahead of the release of the much-anticipated AJ Small Projects 2017 shortlist later this week, the AJ takes a look at this overhaul of a London terrace by Neil Dusheiko 

The revamp of the Victorian house, which overlooks Clissold Park in Stoke Newington, was designed for the architect’s father-in-law and includes a ground-floor side extension, a new stairwell, and a zinc-clad loft bedroom and bathroom built above previously unused roof space.

The front and rear reception rooms were opened up and niches ’carved into the depth of the walls’ to provide display space for an extensive art collection.

Neil Dusheiko said: ’My wife wanted her father to be closer to us so we could easily pop in and out of each other’s homes. We found a house in the road parallel to ours but it was a bit dark and damp.

‘I wanted to make it into a light and airy home where my father-in-law could live comfortably and easily in a really beautiful space.’

He added: ’It was important in the design to strike a balance between bringing in light but also creating a private and intimate space that felt very personal. We wanted to modernise the house and make it a more comfortable place to live but retain a feeling of warmth.’

On the ground floor the scheme features a ’calm material palette of reclaimed bricks and oak flooring’, a large glass pivoting door on to the garden, built-in seating and a framework of oak shelving and timber rafters.

Chesholm rd 8051 tc hr2

Chesholm rd 8051 tc hr2

Architect’s view

One of the priorities was to make sure that there was plenty of room to display his collection of art and ceramics. The kitchen wall is lined with bespoke oak shelving, where ceramics and glassware are displayed. The materials in the kitchen have been carefully chosen for their texture and warmth, complementing the numerous objets d’art. The floor is paved with brick pammets and the worktops are wood, as are the floors in the adjoining sitting room.

The kitchen was very important as my father-in-law is a keen cook. It is a light-filled space with a skylight over the dining table, a large, glass door leading into the garden and a comfortable window seat, the perfect place for visitors to sit and chat to the cook.

In the sitting room there are bespoke wooden cabinets but the design has been kept simple as the walls are filled with a collection of paintings and prints. Artworks also line the walls on the landing and in the bedrooms throughout the rest of the house.

A new loft has been added, which is light and bright with skylights, and large windows through which you can see the spire of the local church in the distance. It is also cosy and private, with wooden cupboards and floors, and dusty red walls which complement the kilims and textiles.

Chesholm as 01b warm

Chesholm as 01b warm

Project data

Location Hackney
Type of project Refurbishment, loft and side extensions
Architect Neil Dusheiko
Structural engineer Momentum
M&E consultant Neil Dusheiko
Quantity surveyor Geoff Tyler
Lighting consultant Neil Dusheiko
Main contractor Sutton Construction
Funding Private
Tender date August 2015
Start on site date October 2015
Contract duration 9 months
Form of contract and/or procurement JCT IFC w/ Contractor design
Total cost Private

Neil dusheiko section

Neil dusheiko section

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs