Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

MW Architects completes £430k Victorian house refurb

  • Comment

MW Architects has completed this refurbishment of a semi-detached Victorian House in Clapham, South London

ARCHITECT’S VIEW • PROJECT DATA

MW Architects has completed this refurbishment of a semi-detached Victorian House in Clapham, South London

The £430,000 scheme dropped the floor at ground level and excavated the garden to create a two-storey brick extension to the back of the house.

Located in a conservation area, planning requirements meant that traditional brick had to be used for any external interventions.

Most of the rear façade is new and has been completely restored with original detailing and proportion using brand new stock brick.

Internally, the three-storey house has been opened up to allow light into the space.

Clapham House by MW Architects

Clapham House by MW Architects

Architect’s view

This is a dramatic transformation of a small, semi-detached Victorian house. Despite being arranged over three floors, it was so shallow in depth that the proportions were cottage like. 

Internally, we opened up the space on all three levels to create generously proportioned rooms behind a traditional facade.

The first floor, formerly three poky rooms, is dedicated to the master suite. We removed the ceiling, exposing the pitched roof, which was restructured to remove any visible trusses. The double-height space has a contemporary feel within a traditional envelope, complete with three timber sash windows.

On the ground floor there is a guest room and bathroom and a reception room/study which overlooks the double height void. A huge frameless glass corner window gives open views of the garden. A small upper terrace is accessible from the study. A  new steel staircase connects this level with the open-plan living area below. Light pours in to this room from the double height void and, being below ground, privacy is maintained without a loss of splendour.

Clapham House by MW Architects

Clapham House by MW Architects

Project data 

Location Clapham Old Town
Type of project residential refurbishment 
Client private confidential
Architect MW Architects
Structural engineer Richard Tant Associates
Main contractor KJV Construction
Funding private
Tender date September 2014
Start on site date November 2014
Completion date June 2015
Contract duration 8 months
Gross internal floor area 173m2(original house was 123m2)
Form of contract and/or procurement JCT ICD 2011
Total cost £430,000

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.