Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Mulroy Architects play with shadows in rusticated rear extension

  • Comment

New kitchen and sun-room, faced in blue engineering brick, open up end-of-terrace home in Crouch End, London

Mulroy Architects has completed the extension and refurbishment of an end-of-terrace Edwardian home in Crouch End, north London. Attached to the rear of the property, two new single-storey extensions connect to an existing dining area, housing a kitchen and sunroom – together creating a new open-plan living area.

Original Edwardian details such as cornicing have been retained, set against a palette of simple materials, including a gloss-white kitchen, walnut island unit and oak window seat overlooking the garden.

Two rooflights help bring natural light into the new space, and a stone floor continues the extension from within to outside, becoming an external level patio accessed through floor-to-ceiling sliding doors. Externally, the rusticated pattern of blue engineering brick used on the exterior provides a contrast to the existing yellow stock brick façade.

Mulroy Ridge Road 6

Ridge Road by Mulroy Architects

Source: Dan Glasser

 

Architect’s view

The existing house cut into the slope of the site to the extent that the ground floor, which is much higher than the road to the front, felt like a basement at the rear. The goal of the project was to create a kitchen and sitting area that overlooked the south-facing rear garden and exploited the sun at various times of the day. Designing shadows became an integral part of the composition.

The new extension cuts further into the slope of the rear garden and required additional retaining structures. The building and hard landscape are constructed from the same material, a blue engineering brick that is suitable for steps and paving as well as façades so that the ground floor and garden are visually linked.

The strength and crisp edges of the engineering brick allowed bold patterns to be created in the façade with bricks recessed, corbelled and cantilevered up to half their length. The highly textured brickwork elevations cast varying shadows across the building even in overcast conditions.

Andrew Mulroy, director, Mulroy Architects

 

Unannotated proposed ground floor plan

Ridge Road by Mulroy Architects

Source: Mulroy Architects

Ground floor plan

 

Project data

Start on site June 2017
Completion December 2017
Contract type JCT MWD 2016
Gross (internal and external) floor area 90.5m² (Ground floor: 31m² extension, 17.5m² refurb, 28m² patio) (First floor: 14m² refurb)
Construction cost Undisclosed
Architect Mulroy Architects
Client Private
Structural engineer Symmetrys
Project manager Mulroy Architects
Quantity surveyor Mulroy Architects 
Main contractor Kantec Bespoke
Brick suppliers Ketley Brick
CAD software used Vectorworks

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

ARCHITECTURE JOBS BY EMAIL

Do you want the latest jobs emailed to you?
Sign up for job alerts.

AJ Jobs