Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Moxon completes overhaul of 18th century Aberdeenshire farmhouse

  • Comment

Moxon Architects has restored and extended this formerly derelict farmhouse in the Cairngorms National Park in the Scottish Highlands

The £300,000 project ’sensitively’ converted the historic stone farmhouse north of the River Dee at Crathie into a ‘flexible family home’.

A 120m² larch and red oxide-finished metal addition was constructed to the north of the existing structure, creating a sheltered west facing courtyard garden.

Coldrach ¬ moxon architects(4)

The architect’s view

We strove to evoke the charm and simplicity of the ‘But and ben’ cottages typical of the Highlands whilst creating a flexible family home.

As part of the regeneration, the granite farmhouse has been restored using traditional craft techniques. A low-impact extension is positioned to the rear of the existing building, minimising impact on the topography of the site. The addition creates a ‘U’ form plan similar to that of vernacular steadings in the area. This gives a sheltered external space between the original farmhouse and the extension which acts as a micro-climate in the otherwise exposed site.

The extension is nestled slightly below ground level, giving it a natural relationship with the surrounding landscape. Replicating the volume of the existing farmhouse, the 120m²  addition is connected to the original by a low-slung link volume with a fully planted meadow roof. The new is connected to the old by a frameless band of glass, with the remainder of the addition clad in untreated European larch and finished in red-oxide corrugated metal sheets. The sinusoidal profile of the sheeting is used in horizontal and vertical directions to distinguish between fixed and moving panels - 50 per cent of the courtyard wall area can be opened up. The result aims to not only reflect the austerity of the existing granite architecture, but also continue the use of vernacular materials – honest and elementary.

The extension’s larger windows help take in views of the surrounding summit of the mountain of Lochnagar and its sliding doors allow the home to open onto the courtyard.

 

Coldrach sk004

Coldrach sk004

Project data

Location:  Crathie, Cairngorms National Park, Aberdeenshire
Type Of Project:
Private residential
Structural Engineers: Graeme Craig
Project Architect: Pauline Marcombe / Adam Holicska
Design Team: Pauline Marcombe, Adam Holicska, Marcus Stockton
Client: Emma Rampton
Funding: Private
Total cost: £300,000
M&e consultant: N/A
Gross internal floor area: 205m²
Quantity surveyor: McCue & Porter
Planning supervisor: N/A
Main contractor: Tor Contracting

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

ARCHITECTURE JOBS BY EMAIL

Do you want the latest jobs emailed to you?
Sign up for job alerts.

AJ Jobs