Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

McLaren Excell reveals £216k home revamp

King’s Road-based McLaren Excell has submitted this £216,000 overhaul of a home in Wareham for this year’s AJ Small Projects Award

ARCHITECT’S VIEW • PROJECT DATA • ENTER THE AJ SMALL PROJECTS AWARD

The original building – a Victorian girl’s school – was converted into a house in the 1950s and the work by McLaren Excell has further transformed it into a family home.

The floor level of the house has been lowered to add bedrooms at first floor level and create a double height living space.

Merrydown by McLaren Excell

Merrydown by McLaren Excell

Source: Richard Leeney

Architect’s view

The principal living space is almost church-like in scale and arrangement, so befitting a pure and restrained selection of materials. Birch plywood, concrete, wood wool and brass are used through¬out, and recycled wood/concrete blocks create a structural spine wall which forms the stairwell to the bedrooms above and provides a backdrop to the more intimate living area. The materials used are honest, hard wearing and low in cost. They have all been left in their natural state - ‘as found’ – and, together with the pleasing rhythms of the original building, combine to make a scheme of conceptual simplicity and spatial purity.

Merrydown by McLaren Excell

Merrydown by McLaren Excell

Ground Floor Plan

Project data

Location Bere Regis, Wareham
Type of project house
Client Oliver and Janice Mills
Architect Mclaren Excell
Structural engineer Dencher Consulting Engineers
Approved building inspector Head Projects
Quantity surveyor The Draper Partnership
Main contractor David R White Building Services
Funding private
Tender date May 2014
Start on site date July 2014
Completion date June 2015
Gross internal floor area 132m2
Form of contract and/or procurement Traditional
Total cost £216,000

Enter your project into the AJ Small Projects Award

AJSP MPU

AJSP MPU

There is just one week left to submit your scheme for the annual prize for the best project under £250,000.

Find out how to enter

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.