Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Make completes Monument office building

  • 4 Comments

Make Architects has completed this office building facing the Grade I-listed Monument to the Great Fire of London in the City 

PROJECT DATA • PLAN • SECTION • ARCHITECT’S VIEW

The nine-storey scheme replaces three 1960s buildings which previously stood on the site.

The scheme features a series of terraces while the office floorplates have been maximised through the use of a single stair core.

It features full height twisted anodised aluminium fins which act as solar shading on the south facade reducing gains by more than 20 per cent. 

Plan

The Monument Building by Make Architects

The Monument Building by Make Architects

Section 

The Monument Building by Make Architects

The Monument Building by Make Architects

Architect’s view

This was a complex site that required some innovative solutions to maximise accommodation. We have replaced three buildings with one, rationalising the area and delivering BREEAM Excellent offices in the heart of the City. The new building improves Monument Yard and provides a modern stage setting for the Monument.

Out of the constraints of the site Make has maximised the floorplates by installing a single stair core – an unusual tactic due to the need for alternative exits in case of fire. Working alongside Arup, a pressurised air system has been installed into the core protected by a fire proof wall to suck the air out of the core to prevent smoke and fire travelling through the ductwork.

The roofspace, at 9m below the viewing platform of the Monument has been described as the fifth elevation of The Monument Building. Two thirds of the roof is planted with sedums in a range of colours to echo the strata of a sundial, PV panels are located over 125m² of brown roof and louvres hide the ceiling plant and cooling equipment from visitors at the top of the Monument.

The Monument Building by Make Architects

The Monument Building by Make Architects

Project data

Location City of London
Type of project office
Architect Make Architects
Client Skanska
Projectmanager SRW
Structuralengineer Arup
M&E consultant Arup
Maincontractor Skanska
Appointed November 2012
Start on site July 2014
Completion May 2016
Gross internal floor area 13,600m2
Sustainability certification BREEAM Excellent

 

  • 4 Comments

Readers' comments (4)

  • Chris Rogers

    "We have replaced three buildings with one, rationalising the area" Or sterilising, perhaps? As for "a pressurised air system has been installed into the core protected by a fire proof wall to suck the air out of the core to prevent smoke and fire travelling through the ductwork", can that really be right? Pressurised cores usually work like overpressure systems in armoured vehicles - a positive pressure inside stops smoke/gas etc getting in. If you 'suck the air out' of a stair core, surely the people using it will die?? Maybe a bit of editing is needed to clarify.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • That wall of spiralling reflective fins is certainly a lively, eye catching (confusing?) backdrop to the monument, and do they shake and shimmer in the wind?
    Sunlight dancing on water can be a delightful element, but - if the anodised aluminium reflects as brightly, and is as confusing to the eye, as the images suggest - isn't this vertical backdrop a bit overpowering?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • For clarification: The stair is protected through a comprehensive array of active, passive and management fire safety measures to make it safe for occupants and fire fighters to use in the event of a fire. One of these measures is a smoke extract system that removes from the office levels to keep the stair free from smoke (much like a stair pressurisation system would do).

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Chris Rogers

    Only just seen your reply, Sarah; thanks, I think that helps, though there seems to be a missing word there somewhere!

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs