Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Luker House by Jamie Fobert Architects

  • Comment

Manser Medal shortlist: Luker House by Jamie Fobert Architects

Services engineer Henry Luker commissioned us to design a generously sized family home in Barnes, south-west London. The site suffered from severe constraints, including flood risk, privacy and daylight issues, so the form of the new house is heavily dictated by its context.

A two-storey mass hugs the rear boundary, while single-storey ‘pavilion’ elements extend into the site, enveloping a courtyard. The ground-floor living spaces, all of which open onto the courtyard, are sunken for privacy and to enhance the sense of a journey.

The house is subtly detailed in brick, consistent with neighbouring buildings, while bronze is used sparingly throughout. The landscaping (designed with input from Tom Stuart Smith) further enables the house to sit comfortably within its context. A concrete retaining wall wraps the courtyard on the exposed side, providing seating and including a pool of two stacked bronze water tanks.

Jamie Fobert, director, Jamie Fobert Architects

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.