Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Jestico + Whiles reveals sustainable home

  • Comment

Jestico + Whiles has completed this eco house in the historic town of Amersham

ARCHITECT’S VIEW • PLANS • SECTIONS

Named House 19, the project sits at the end of a lane in the conservation area of Old Amersham. 

Clad in dark stained vertical cedar cladding and flint, the scheme also features cor-ten steel accents and zinc roofing. 

The building’s plan has been designed to for passive sustainability. Orientated east-west it enables heat gain in winter while a large roof overhang above the ground floor excludes solar radiation during the summer. 

A double height space in the centre of the plan provides passive stack ventilation and the scheme also includes PV panels, a ground source heat pump, and an earth tube ventilation system. 

The house has made the longlist for the RIBA House of the Year Award

House 19 by Jestico + Whiles

House 19 by Jestico + Whiles

Source: Grant Smith

Architect’s view 

Located at the end of a lane that runs north from the High Street in the conservation area of Old Amersham, House 19 fuses traditional forms and local materials in an elegant and modern way to make full use of the natural aspect and orientation of the site.

House 19 is an exemplar of harmonious and sustainable contemporary design in the context of an ancient historic town.

The development of a simple plan and section delivered a house of exceptional quality whilst at the same time bringing together the most comprehensive range of passive and active energy-saving features in a well-considered, thoughtful assembly of light-filled spaces, suited to 21st century living.

The house captures stunning and long-ranging views over the surrounding Chiltern Hills from all the upper rooms and circulation spaces and modulates daylight and sunlight in the internal areas to dramatic effect.

Windows are carefully positioned to frame views to the Old Town and provide more expansive views to the south. The result is a tranquil and calm internal atmosphere that changes throughout the day and the seasons of the year.

The building adopts a commanding yet respectful presence in the context of the lane and also makes a contribution to the wider community with the inclusion of a clock on the rendered chimney, to the benefit of both players and public using the adjoining cricket ground and open space.

House 19 by Jestico + Whiles

House 19 by Jestico + Whiles

Source: Grant Smith

Ground floor plan

House 19 Ground floor plan

House 19 Ground floor plan

First floor plan

House 19 First floor plan

House 19 First floor plan

Section A-A

House 19 Section AA

House 19 Section AA

Section B-B

House 19 Section BB

House 19 Section BB

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.