Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

James Dunnett Architects extends London home with curved picture window

  • Comment

The reconfiguration and new build is inspired by Le Corbusier’s urban components of ‘sun, space and greenery’

The £310,000 extension sought to rectify an unsuitable interior layout caused by a previous extension – in particular the basement being used as a kitchen/dining room – and bring more natural light and views of greenery into the space.

The existing extension was demolished, and the kitchen/dining room was relocated to garden level, with a new south-facing master bedroom with bathroom above. However the garden is small, and the question was how to get more usable space in the extension without losing space in the garden.

1412 AJ P11

Barnsbury Square Extension by James Dunnett Architects

The answer was to cantilever out the upper floor, providing shading to the ground-level glazing and some privacy from the housing on the other side of the garden wall. This adjacent housing features generous areas of greenery, providing an attractive outlook from the upper floor of the extension, and the long strip window with 90° radiused bend at the end was intended to allow views for their full length, with a low head retaining privacy internally.

The radiused corner was also intended to ‘unify’ the garden which had previously suffered from a sharp corner creating a cut-off, narrow space. By drawing back the ground floor at that corner and placing a free-standing column, the two arms of this L-shape were encouraged to be read as one, making the garden feel slightly larger – despite being 1m² smaller.

IMG 6965

Barnsbury Square Extension by James Dunnett Architects

Internally there has been a net gain of 10m² in total floor space. The basement has been subdivided to provide a utility room, bathroom and playroom/spare bedroom. The lightweight construction of the upper floor of the extension was consequential on its being cantilevered, and the almost corrugated surface provided by the narrow V-jointed oak boards contrasts with the crispness of the steel windows. 

Project data

Start on site 21 November 2016
Practical completion 24 November 2017
Internal floor area 133m²
Construction cos
t
£310,000
Construction cost per m² £2,246 
Form of contract JCT IC 2011
Architect
James Dunnett Architects
Drafting assistant Behnaz Berengi
Project engineer Kevin Hallaway
Services engineer Eng Design
Project services engineer Martin Dow
Quantity surveyor Sawyer and Fisher
Project surveyors Steven Scammell, George Neville
Main contractor Building Designs
Building Inspector Islington Council
CAD software used AutoCAD Architecture 2017 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs