Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

House in Surrey by Tigg + Coll features soaring ‘diagrid’ timber canopy roof

  • 1 Comment

The 240m² family home has been designed to accommodate two children with complex needs

The ‘House for Theo & Oskar’ in Box Hill, Surrey has been designed to accommodate two children who have a severe condition meaning that their needs will change significantly over time. Tigg + Coll Architects was given the brief to remodel the family’s small cottage to cater to the children’s developing needs, considering their reducing mobility, now and in the future.

The design adds an extension to the house that creates new bedrooms and living spaces, and an accessible main entrance.

The scheme features a statement free-spanning ‘diagrid’ timber roof which was developed closely with the structural engineer, Engenuiti. The roof structure is cantilevered off precast concrete sandwich panels – a system usually used in high-rise and multi-unit construction. Selecting visible joists allows for flexibility within the extension, so that the structure can support additional weight at any point if needed and adapt for future medical support.

Tigg & coll outside

The existing bungalow has been made barrier-free with spacious rooms that give expansive views over the garden. Large-scale sliding glazing opens up, linking the inside with the rear garden.

Sliding screens internally break down the spaces and make them more adaptable, while the roof creates a continuous timber canopy over the internal spaces and external terrace.

The main contractor, Ballymore, engaged with the project at an early stage and donated services, time and materials along with other consultants and suppliers.

Tigg + Coll Architects won the project commission through competition and received planning permission for the accessible family home in May 2017. The competition, which was open to architects and designers under 40, sought designs for a ‘light, spacious and barrier-free home’ for the clients’ two sons.

Tigg & coll 3

Architect’s view

What has been a very exciting and innovative design process to date has really been enhanced by the input of Ballymore and its project management and procurement team. It has allowed us to explore a combination of prefabricated and bespoke design solutions that will deliver some amazing spaces for Theo, Oskar and the family as a whole to use and enjoy.

David Tigg, director, Tigg + Coll Architects

House for theo + oscar design development 4

Client’s view

Tigg + Coll’s final design really captures what we were after: intelligence, creativity and practicality coming together perfectly to create the very best home for Theo and Oskar, to meet all of their needs, present and future. To have Ballymore on board also, to make this design a reality, is life-changing and life-affirming in the truest sense: this home, designed and built for Theo and Oskar, will make a deep and lasting impact on the quality of their lives. It will enable them, not disable them further.

Nick Taussig, client and homeowner

O+t drawing 01

Ground floor plan

Project data

Start on site September 2017
Completion May 2019
Gross internal floor area 240m²
Gross (internal + external) floor area 900m²
Form of contract or procurement route Traditional
Construction cost Undisclosed
Architect Tigg + Coll Architects
Client Nick and Klara Taussig
Structural engineer Engenuiti
M&E consultant Cilantro MEP Engineering
Landscape consultant Studio Huw
Project manager Ballymore
Approved building inspector Quadrant Building Control
Main contractor Ballymore
Specialist joinery Crofton Interiors
CAD software used Vectorworks, Rhino

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • It is always satisfying to see our competitions resulting in a built project. This one looks exceptional! Many congratulations to the worthy winners Tigg + Coll, and to the Taussig family.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

Discover architecture career opportunities. Search and apply online for your dream job.
Find out more