Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Hawkins\Brown takes wraps off £1.38m Epping Forest museum

  • Comment

Hawkins\Brown has completed this refrurbishment of the Epping Forest District Museum in Waltham Abbey 

PROJECT DATA

The £1.38 million scheme features a new gallery with windows into store rooms and offices which make the museum’s main collections and the work of its staff and volunteers become part of the display. 

The building, which was originally built in the Tudor period, has been refurbished and modernised to create a modern space while exposing its original features. 

The project has expanded the museum into the first floor of the neighbouring 1980s building above the local library also allowing the museum’s long-term storage to be brought onto the site. 

A new entrance has been added directly onto the high street and the scheme also features an education and activity room and a new high-specification gallery for temporary exhibitions. 

Seth Rutt, director of Hawkins\Brown, said: ‘Epping Forest District Museum is an exciting new interpretation of a local museum, offering a fantastic range of facilities on Waltham Abbey’s high street. 

‘We’ve worked to celebrate the remaining of the history of the museum’s heavily modified Tudor building while creating a welcoming and engaging experience that is accessible to everybody in the community.’ 

The museum reopened to the public this weekend (19 March). 

Epping Forest Museum by Hawkins\Brown

Epping Forest Museum by Hawkins\Brown

Project data 

Location Epping Forest, London
Type of project museum
Client Epping Forest District Council
Architect Hawkins\Brown
Contractor Coniston
Interpretation design Outside Studios
Services engineer P3R
Structural engineer Morph Structures
Quantity surveyor Stace
Cost £1.38 million
Funding HLF

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.