Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Haptic unwraps £1.3m Olympic park car park reclad

  • Comment

Haptic Architects has completed the recladding of a multi-storey car park in the Queen Elizabeth Olympic Park 

ARCHITECT’S VIEW • PROJECT DATA

The £1.3 million project, which was won through an invited competition back in July 2013, has overclad the existing car park with a new reflective skin. 

The powder-coated aluminium façade has been designed to enhance the relationship between the car park, the park and the canal. 

According to the practice its ‘reflective quality creates an interesting interplay on the water of the Lea Navigation Canal’. 

Multi-storey car park by Haptic

Multi-storey car park by Haptic

Source: Simon Kennedy

Architect’s view 

The cladding modules have been designed with a strong triangular geometry, which projects in plan and section to provide variety in depth, colour and light. The aluminium itself has been powder coated with subtly different shades to further pronounce this geometry and create a movement across each façade. 

The façade has a graphic-like quality, ever changing when viewed from different angles and at different times of the day. 

The triangular sections extend out further on the southern elevation, creating a variety of openings and alternating rhythm, demarking crossing points from Here East [designed by Hawkins\Brown]. 

Super-graphics label each core at large scale and indicate lift or stair access using subtle graphic cutaways in the letterforms. 

Multi-storey car park by Haptic

Multi-storey car park by Haptic

Source: Simon Kennedy

Project data

Location Queen Elizabeth Olympic Park, London
Type of project recladding scheme
Client LLDC
Architect Haptic Architects
Structural engineer Eckersley O’Callaghan
Quantity surveyor Stockdale
Graphic design Bob Design
Main contractor BAM
Appointment invited competition
Tender date August 2014
Start on site date Summer 2015
Completion date September 2015
Form of contract and/or procurement Design & Build
Total cost £1.3 million

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.