Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Haptic completes contemporary housing in Chelsea conservation area

  • Comment

The 300m² building comprises two two-bedroom duplex apartments and two one-bedroom apartments, all dual-aspect

The three-storey housing block, Rosemoor Studios on Rosemoor Street, Chelsea, is designed for Banda Property and replaces a 1930s set of garages.

The design was intended behind to create a contemporary insertion that sat well within the historic Chelsea townscape, while construction techniques were adopted to limit disruption to local residents – including the use of full-storey prefabricated panels.

The building’s façade and material palette are contemporary takes on the local context, with a precast stone ground floor-base, below upper storeys that echo the language of brick walls punctured by stone framed openings found in surrounding houses. The bricks are pale fine-grained Peterson bricks, handmade and coal-fired in Denmark 

2 Simon Kennedy Haptic Banda Rosemoor Studios Front Exterior

2 Simon Kennedy Haptic Banda Rosemoor Studios Front Exterior

Source: Simon Kennedy

The expressed precast framing and window openings are accentuated with deep reveals, with the latter further articulated by metalwork balconies with flat painted profiles.

Next to the glazed full-height entrance door, a fixed glazed panel with a concertina powder-coated perforated metal screen is designed to give accent to the entrance, especially at night when it is backlit. Internally, a warm contemporary palette of materials has been used, including timber and brass. 

16 Simon Kennedy Haptic Banda Rosemoor Studios View from Apartment 4

16 Simon Kennedy Haptic Banda Rosemoor Studios View from Apartment 4

Source: Simon Kennedy

Architect’s view

We are excited to have created a contemporary insertion into historic Chelsea. Our name, which refers to the sense of touch, is a guiding force for our design work and our ethos is to design buildings that have a focus on quality and craftsmanship.

When creating a new building within a conservation area, you have a responsibility to ensure that your vision is one that complements its setting, as well as designing a building that is able to inspire, and we believe that the coal-fired pale brickwork and precast stone used here brings the sense of the neighbouring stucco through, whilst still maintaining the building’s individuality.

Here we were working within a tight urban site – a common issue in any city build – and it called for a creative build solution, so we decided to work with a company in Devon to form full-storey prefabricated panels off-site. These would be self-supported and stacked on-top of each other before being restrained back to the structural steel frame. Each numbered panel was craned into position a bit like a three-dimensional jigsaw. This enabled the façade to be erected in four weeks, thus minimising site disruption and road closures in this area of central London.

By carefully constructing the panels in a controlled environment using highly skilled craftsmen we could ensure the absolute quality of each element. Similarly, we were able to inspect and snag the individual panels including each cast brick to ensure uniformity in colour before they arrived on site.

Dimitris Argyros, associate, Haptic Architects

Exploded construction axonometric rosemoorstudios haptic copy1

Exploded construction axonometric rosemoorstudios haptic copy1

Source: Haptic Architects

Exploded construction axonometric of façade

Client’s view

Very early on in this project we decided that we wouldn’t compromise on quality. Our vision was to create a stand-out new-build with its own distinct personality, rather than a pastiche of the surrounding architecture. But in order to get this through planning, we knew that the quality of the architecture and the exterior detailing was paramount. We needed architects who not only understood exactly what we wanted but who also shared our vision and would be prepared to travel the long road with us. Haptic delivered on every level.

Edo Mapelli Mozzi, chief executive, Banda Property

3 Simon Kennedy Haptic Banda Rosemoor Studios Rear Exterior

3 Simon Kennedy Haptic Banda Rosemoor Studios Rear Exterior

Source: Simon Kennedy

Project data

Start on site February 2016
Completion May 2018
Gross internal floor area 300m²
Gross (internal + external) floor area 0.015ha
Form of contract Design and Build
Construction cost Undisclosed
Architect Haptic Architects
Executive architect HK Architects
Structural engineer FORM
M&E consultant KUT
Quantity surveyor Webster Charles
Interior design Banda Design Studio
Acoustic consultant Hann Tucker Associates
Project manager BANDA
Principal designer Haptic Architects
CDM consultant RHSS
Approved building inspector HCD Group
Main contractor Haig Construction
CAD software used Revit 2017
Annual CO2 emissions 18.69 (target emission rate) 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs