Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Goat Lees Primary by Pellings

  • Comment

[#GREATSCHOOLS] Goat Lees Primary School was developed to address the needs of a growing population in Kennington, Ashford, Kent

The designers were able to draw on the collective experience of a consultation group comprising seven local head teachers to inform the brief and develop the building and the site. Consultation with local residents reinforced the community connection.

The site is flanked by typical 1980s and 90s buildings, and it was felt that the new school building should respond to the local urban fabric in a contemporary fashion, drawing on the materials and scale of the surrounding properties but addressing a new vernacular to create a focal point for the local community.

Goats Lee Primary School

The design creates two distinct wings, providing hall and admin space to the north and a fan of classrooms to the south with direct access to outdoor space.

A central, glazed library connects the two wings and accommodates a curved screen located on the building’s central axis which directs the year groups to their classrooms. Bespoke graphics featuring the seasons of the year provide a focal point.

The hall emerges from the site, drawing the eye beyond the traditional 80s/90s vernacular

The requirement to maximise natural daylight and enhance visual links between internal and external space has influenced the building form.  The main hall space is designed to collect light from the east via a high-level glazed panel; classrooms are lit via high-level north-facing windows and large elements of glazing to the south, shaded via a timber canopy.

Externally, the hall form emerges from the site and can be viewed through gaps in the buildings, drawing the eye beyond the traditional 80s-90s vernacular to a special place at the heart of a community.

Project data

Cost £3m 
Internal area 1,396m²
Start on site 22 October 2012
Completion 23 August 2013
Client Kent County Council
Structural engineer Crofton Design
M&E Crofton Design
QS Academy Consulting Solutions
Sustainability and BREEAM assesssor MLM
Project manager Janet Streek, Kent County Council
Main contractor WW Martin

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

ARCHITECTURE JOBS BY EMAIL

Do you want the latest jobs emailed to you?
Sign up for job alerts.

AJ Jobs