Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Giles Pike completes £700k 'industrial' home in Hackney

  • 3 Comments

London-based Giles Pike Architects has stripped back a rundown Victorian workshop to its structure and restored it as a 216m² home

ARCHITECT’S VIEW • PROJECT DATA

The practice’s first move was to reorganise the building’s interior which had its bedrooms on the ground floor and the living spaces above.

Following the completion of the £708,000 project, the newly lowered ground floor houses a kitchen/dining space that leads to a courtyard garden - the spaces united with a continuous exposed concrete slab.

On the first floor is a reception room, library and study, and above, is new rooftop extension housing an en-suite master bedroom with terrace.

To add the extra floor, the architect had to restructure the building using a series of steel frame ‘goalpost’ structures that repeat throughout most of the ground and first floor.  

Driving the concept is a three storey cast in-situ concrete wall. The wall provides a physical link through the building both horizontally and vertically, as well as acting as a primary structure. Original brickwork was retained and remains largely visible throughout.

The architect opted to retain most aspects of the street facing façade, but painted the first storey grey to compliment the new top floor clad in dark grey zinc.

New glazing in the form of large fixed and sliding panels, and W20 windows have been introduced further improving natural light and views. A combination of exposed concrete, brickwork, steelwork and reclaimed oak ensured an industrial aesthetic in line with the buildings origins.

Sewdley Street by Giles Pike Architects

Sewdley Street by Giles Pike Architects

Architect’s view

‘Our intention with this dilapidated Victorian workshop building in Hackney was to fully restore it, both to enhance its design and its practicality as a 21st-century dwelling.Our first client meeting involved the discussion of demolishing the building and constructing a new house but it was agreed that the existing building had a unique and unconventional character, and that we could generate a successful design by working within the existing fabric of the building.

‘The result is a contemporary home with a strong sense of the past. New elements preserve and enhance the original building and enable current building standards to be achieved. The building is very tactile and the practical arrangement of space and circulation has created a dynamic design with visual interest at every turn.’

Matt Giles, director

Sewdley Street by Giles Pike Architects

Sewdley Street by Giles Pike Architects

Project data

Location Sewdley Street, Hackney, London
Total budget £708,000
Architect Giles Pike Architects
Structural engineer Timothy George
Main contractor Miles Builders Ltd

  • 3 Comments

Readers' comments (3)

  • What was the floor area?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Did the CDM-C and Building Control agree to the stair/landing balustrades and an escape route through an 'open plan'?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • I wonder if the combination of existing raw brick external walls and W20 windows result in a house in which some rooms take a lot to heat in cold weather?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.