Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Fourth_space completes £3 million infill housing in Islington

  • 1 Comment

The 10-unit Grosvenor Avenue scheme draws on a townhouse typology to infill a Victorian terrace

The building sits on an infill site once occupied by two-storey semi-detached houses. It was conceived as a reworking of the European townhouse typology, adapted to sit comfortably within the scale of the terrace.

Grosvenor Avenue by fourth space Gareth Gardner 1

Grosvenor Avenue by fourth space Gareth Gardner 1

Influenced by the character of the street, the facade’s light brickwork is intended to contrast with the adjacent neighbouring properties, its mass broken up by a darker central glazed brick section that creates a subtle shimmering effect. At the rear, a 128m² living wall covers three storeys. 

For the interior, common areas are defined by a rough-faced, highly textured concrete interior and smooth resin floors, inspired by mid-century design, and the two-bedroom apartments themselves have solid oak flooring and sapele joinery. Each unit has a front and rear terrace lined in dark composite decking.

Grosvenor Avenue by fourth space Gareth Gardner 8

Grosvenor Avenue by fourth space Gareth Gardner 8

Architect’s view

While both complex planning and rights of light issues heavily influenced the final building form, the design sought to avoid the standard developer aesthetic of ‘lightweight’ plasterboard partitions, chrome fittings and painted finishes, instead utilising both natural materials and raw construction materials to give an increased solidity and variety of textures within the interior spaces.
Huw Williams, director, Fourth_space

304 marketing section long (crop)

304 marketing section long (crop)

Project data

Start date March 2017
Completion date June 2018
Gross internal area 785m². Flats range from 70 to 80m²
Cost £3 million
Architect Fourth_space
Client Gold Section Developments
Main contractor Gold Section Developments
Structural engineer David Dexter Associates
Planning consultant AZ Urban Studio

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • I wonder if it was rights of light issues that resulted in the living wall being part vertical / part canted, with the resultant skew as shown in some images.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs