Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Feneley Studio completes 'split' white brick home

  • 1 Comment

St Albans-based Feneley Studio has revealed this 180m2 brick house in Tunbridge Wells

Replacing a row of 12 lock-up garages, the house was successfully granted planning after a number of proposals for the site had been rejected. 

The ‘split’ house was designed to reduce the impact of the building’s mass on its neighbours and to respond in space to an adjacent coach house. 

The white brick home is separated into two two-storey blocks linked by a single-storey family room which faces out onto the garden.

Hill House by Feneley Studio

Hill House by Feneley Studio

Architect’s view 

The linear house plan runs from north to south with a garden frontage to the street which is enclosed by a garden wall and close-boarded fence to create privacy. 

The house plan provides an efficient floor plan with narrow places for storage and circulation which lead and open to a series of family spaces with direct visual and physical connections to the garden. 

The position and orientation of the rooms ensures the privacy of neighbouring residents whilst all principle living spaces receive sunlight throughout the day, via carefully positioned windows to the south and east, with roof lights along the west side. 

An inverted bay window acts as a lightwell to the hallway and kitchen transition where the house steps in floor level. 

The white brickwork reflects southern light back into the house and this bay window provides access to a kitchen herb garden via a sliding window. 

The roof to the entrance and garage is formed of a simple pitched roof that continues from the main house. Slot glazing to a double-height entrance area forms a successful ‘break’ between the house and garage, forming a welcoming entrance. 

Site plan

Hill House by Feneley Studio

Hill House by Feneley Studio

Plans

Hill House by Feneley Studio

Hill House by Feneley Studio

Sections and elevations

Hill House by Feneley Studio

Hill House by Feneley Studio

Hill House by Feneley Studio

Hill House by Feneley Studio

Project data 

Location Tunbridge Wells, Kent
Type of project private house
Client Private
Architect Feneley Studio
Structural engineer Engenuiti
Main contractor N/A - various packages (client managed)
Funding private
Appointment invited commission
Start on site date 2013
Completion date 2015
Gross internal floor area 180m2
Form of contract and/or procurement self-build
Total cost confidential

Hill House by Feneley Studio

Hill House by Feneley Studio

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • Full marks for massing and scale - but what on earth happened to the stair balustrade?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.