Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Emerging practice Magri Williams Architects completes brick refurbishment

  • Comment

Magri Williams Architects has designed a staggered extension alongside a refurbishment of a terraced house in Seven Sisters, north London

The ground-floor extension accommodates a new open plan kitchen and dining area, while the loft has been converted to provide an additional bedroom.

Bricks have been laid in the same orientation to allow each face to be revealed as the building steps. The end face is expressed through the rear elevation, the side face in the stepped form and finally the top face rotated in the header detail. 

Aiming to nurture scales of domesticity, a level change and plywood joinery wall divides the main space, maintaining a visual connection between the rooms. Internally, the tones of the external brick complement a material palette of light clay walls, ash-white polished concrete and plywood joinery.

Mwa extension ground floor plan

Mwa extension ground floor plan

Architect’s view

At Roslyn Road, the existing terrace house was a Victorian property made from London Stock brick. We felt the brick was the most important material to complement the existing and epitomises the London terrace.

Internally, the tones of the external brick were examined to create the supporting material palette. The walls are finished with a light clay. The floor in the extension transitions from an ash-white polished concrete to a white square tile at the existing threshold, naturally arranged in a stack pattern. The tiles consist of a palette of many shades, creating variation and tonal composition, echoing the natural variation in the rear brick elevation. As a last material, plywood has been used throughout the kitchen, joinery and staircase to add warmth and softness to the house.

Joe Magri and Alice Williams, directors, Magri Williams Architects 

Mwa extension axonometric

Mwa extension axonometric

Project data

Start on site January 2018
Completion July 2018
Gross internal floor area 115m²
Gross (internal + external) floor area 145m²
Form of contract JCT Minor Works (with Contractor Design Portion)
Construction cost per m² £1,655
Architect Magri Williams Architects
Client Dr Flynn and Mrs Magri
Structural engineer Hardman Engineers
Approved building inspector Act Surveyors
Main contractor Joakim O’Connor
CAD software used Autocad

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs