Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

dMFK transforms Brutalist City of London landmark

  • Comment

de Metz Forbes Knight Architects (dMFK) has completed the £12 million revamp of Salters’ Hall in the City of London

PROJECT DATA • PLANS • ELEVATIONS • ARCHITECT’S VIEW

One of the last buildings designed by Basil Spence, the grade II-listed building has been refurbished and extended.

The £12 million scheme has increased lettable floor space by 40 per cent while also introducing a new entrance pavilion.

The practice won the job back in 2006 when they were appointed to explore how to improve the building’s office areas, sustainability and public visibility.

Salters Hall by dMFK

Salters Hall by dMFK

Architect’s view

On this project we replaced the uninspiring, hidden entrance, with an extended and welcoming entrance pavilion on the site of an unattractive and redundant garage. This design also allows for greater access and appreciation of the heritage assets around the site, most notably the fragments of the old London Wall and St Alphage remains. 

The installation of a new entrance pavilion establishes a strong sense of arrival, which was missing from the original design. Full height glazing and glass roof between the new and original concrete structures open up new views of the underside of the statement cantilevered ceremonial staircase on the east side of the building. 

Our designs, whilst sympathetic to the original 1970s esthetic, feature a range of innovative materials and installations to enhance the various spaces in the building. 

Sculptural references to salt feature throughout, from the bush hammered white concrete exterior and salt coloured Tivoli Travertine Classico floor tiles, to a hanging light structure with salt shaped bulbs, which drops through and illuminates the ceremonial staircase. 

Plans

Salters Hall by dMFK

Salters Hall by dMFK

Salters Hall by dMFK

Salters Hall by dMFK

Elevations

Salters Hall by dMFK

Salters Hall by dMFK

Salters Hall by dMFK

Salters Hall by dMFK

Project data 

Location City of London
Type of project refurbishment and extension
Client The Worshipful Company of Salters
Architect dMFK
Planning consultant Rolfe Judd
Structural engineer Elliott Wood
M&E consultant Hoare Lea
Quantity surveyor Jackson Coles
Lighting consultant Studio Fractal
Main contractor 8Build
Funding private
Appointment invited competition
Tender date August 2013
Start on site date July 2014
Completion date March 2016
Contract duration 20 months
Gross internal floor area 5,200m2
Procurement route Traditional with single stage tender and enabling works strip out contract
Form of contract JCT Standard Building Contract with Quantities 2011
Total cost £12 million

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs