Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

dMFK completes £4.5m Maida Vale mews housing

  • Comment

dMFK has taken the wraps off this housing scheme in Maida Vale, West London

PROJECT DATAARCHITECT’S VIEW • PLANS • ELEVATIONS

Built on a brownfield site, the eight mews homes sit around a private gated courtyard. 

The facade of the housing development shifts back and forwards to create set backs and defensible terraces. 

According to the architect, the development’s set-back, partially screened ground-floor terraces ‘add to the sense of shared community’. 

The 125m2 houses feature large windows, high levels of insulation, triple glazing, rainwater harvesting, photovoltaic panels and sedum roofs.

Goldney Road by dMFK

Goldney Road by dMFK

Source: Jack Hobhouse

Architect’s view 

‘The Villas’ is a collection of eight contemporary mews homes situated around a private gated courtyard designed to maximise natural daylight and utilise state of the art sustainable technology, whilst retaining the intimate community feel of a traditional mews development. 

In contrast to traditional mews homes of the past which often lacked light, this modern development features large windows which have been carefully spaced to create beautifully daylit spaces incorporating both top and side light. 

The 125m2 houses are set within a generously landscaped gated courtyard, recreating the feel of the classic mews site on which it’s situated. The innate sense of community and ownership derived from traditional mews has been achieved, with careful consideration given to the shared spaces. 

Danish hand made bricks with flush pointing are combined with window openings trimmed with pale cream resin stone perimeter, reminiscent of mid-century modern architecture. Stained western red cedar panels form the opening sections to upper floor windows and create a unique feature in minimising window frame sizes, therefore softening the facade.

Top floor extensions are completely clad with Tecu Brass Metal sheet, giving a tarnished gold appearance which will patinate over time. 

Basement plan

Goldney Road by dMFK

Goldney Road by dMFK

Ground floor plan

Goldney Road by dMFK

Goldney Road by dMFK

First floor plan

Goldney Road by dMFK

Goldney Road by dMFK

Second floor plan

Goldney Road by dMFK

Goldney Road by dMFK

Elevations

Goldney Road by dMFK

Goldney Road by dMFK

Goldney Road by dMFK

Goldney Road by dMFK

Project data 

Location Maida Hill, Maida Vale
Type of project residential
Client London Buildings Group
Architect dMFK
Landscape architect Spacehub
Planning consultant Rolfe Judd
Structural engineer Elliott Wood Partnership
M&E consultant Skelly & Couch
Quantity surveyor Edmund Shipway
Planning supervisor PFB
Main contractor Quinn London
Funding private
Appointment invited competition
Tender date July 2011 (received job), April 2013 (contract tender)
Start on site date June 2014
Completion date June 2016
Contract duration 24 months
Gross internal floor area 1,050m2
Form of contract Traditional JCT
Total cost £4.5 million

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.