Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Delvendahl Martin adds undulating extension to Hackney workshop

  • Comment

A refurbished workspace in east London now has a lightweight, aluminium-clad first-floor studio flat

Delvendahl Martin Architects has completed an extension to a workshop just off Broadway Market, east London. Sited in a conservation area, the scheme comprises a refurbishment to a ground-floor workshop with a new first-floor studio flat.

Bmm 4148 2

Bmm 4148 2

The architect has retained the brick structure to act as a plinth to hold the new lightweight timber-frame extension above, with exposed glulam spruce beams to the interior, and clad in grey standing seam metal.

Bmm 4099e

Bmm 4099e

The shape was generated through studies looking at maximising daylight penetration while minimising the sense of enclosure to the surrounding properties so as to soften the impact of development. The new extension’s sloped panes and setbacks create an undulating roofline, alluding to the working history of the mews.

The proposal follows on from ideas previously explored by Delvendahl Martin with its extension to the adjacent Fabrications design studio and shop.

Architect’s view

The client had worked as an artist in Broadway Market since the early 1990s, witnessing significant change in the area, and felt it was important to make a contribution through their project. Driven by the client’s desire to enhance the mixed character of the surrounding area, we wanted to create something contextual, yet moving away from the brick boxes emerging in the immediate vicinity, while staying true to the industrial quality of the mews.

While working in parallel with other local schemes, we began to develop a language of retained brick plinths, providing a solid base to their lightweight figurative additions. The shapes of these came out of an iterative process – taking into consideration the impact of development on neighbouring properties.

The use of light-coloured standing-seam aluminium cladding further enhances the reading of the intervention as something new yet anchored in its established context.

A key area of exploration was in the detailing of the external envelope. Through development of the parapet detail, we were able to create a refined and slim outline to the façade, preserving the clarity and simplicity of the external form. Exposing the timber frame internally emphasises the undulating volume, and by drawing focus to the additional height, allows the studio apartment to fully benefit from the generosity of the space.

Eric Martin, director, Delvendahl Martin Architects

Axo for publication

Axo for publication

Project data

Start on site April 2018
Completion November 2018
Gross internal floor area 88m²
Gross internal and external floor area 92m²
Form of contact Traditional (JCT MWD 2016)
Construction cost Undisclosed
Architect Delvendahl Martin Architects
Client Private
Structural engineer PHI Design
CDM co-ordinator Bernard Williams Associates (BWA)
Approved building inspector Approved Inspector Services (AIS)
Main contractor Sail & Sons
CAD software used Vectorworks

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.