Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

CZWG designs salt-glazed brick home on the Kent coast

  • Comment

The 377m² angular house has been designed to maximise views out over the sea

Adjacent to sand dunes between Dungeness and Greatstone-on-sea, CZWG’s latest home is located in an Area of Outstanding Natural Beauty. It sits at the end of a strip of beachfront detached houses dating from the mid 20th century. 

1929 n61

Taking inspiration from an immediate surrounding landscape of views out to chalk cliffs and the sea beyond, the street-side elevation is formed of curved salt-glazed brickwork accentuating the bend in the road. In contrast, the remaining elevations are clad in timber. Internally, the inclined profile of the living space is reminiscent of inverted hulls of ships. 

The form of the building has been configured out of overlapping truncated triangles – the resulting planar shapes align with key views over the seafront. At first floor, a cantilever balcony hovers over the dunes, while internally at the same level, the living area and master bedroom overlook the beach. A private terrace is located at mezzanine level and additional bedrooms at ground floor in a more intimate setting below the dunes. The seafront elevation highlights a double-height living area with a large window. 

1929 n36

Architect’s view

Designing The Stones was a rare experience for us. Having a visionary and patient client, an enthusiastic local authority planning department, dedicated quantity surveyor and project manager and builder all willing to give it a go helped make it possible for this unique project to become a reality.

Luigi Beltrandi, partner, CZWG

Model

Client’s view

This was a lengthy and at times challenging project that spanned almost five years. We went through a very detailed design phase with the team at CZWG to get the design right. It was an organic process creating high-quality architecture with a purpose to function well as a home.

Throughout the process the design team worked hard and patiently to ensure that the design was not compromised despite construction challenges and the tricky site. The resulting building is a striking sculptural structure on the beach which soaks up fantastic views and is a treasured personal getaway.

Mark Randall, owner and client

01 ground floor plan

Project data 

Start on site February 2016
Completion 2018
Gross internal area 187m²
Gross (internal + external) floor area 377m²
Construction contract JCT Intermediate
Construction cost Undisclosed
Architect CZWG
Client Mark Randall
Structural engineer Fluid Structures
M&E consultant Paul Bastick Associates
QS Stockdale
Project manager A2W Consultants 
Lighting consultant Hugo Lighting Design
CDM coordinator David M Eagle 
Building control LABC
Main contractor Gransden Construction
CAD software used AutoCad
Annual CO2 emissions 2,917.84kg

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.