Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Cycle complete: new pavilion for Herne Hill Velodrome by Hopkins Architects

  • 1 Comment

A sculptural new timber-framed grandstand has opened at the historic home of UK national track cycling, where there has been a Velodrome since 1891

This is the culmination of a seven-year ’Save the Velodrome’ campaign to safeguard the future of the original velodrome, which was the venue for the cycling events at the 1948 London Olympic Games, but in recent years had fallen into disrepair.

The new pavilion marks the completion of the third stage of this campaign, with previous stages seeing the 450m track resurfaced, the development of a 250m junior track and the installation of floodlighting. These improvements have seen usage at the Velodrome doubling since 2012.

The new pavilion, designed appropriately by the architect of the elegant indoor velodrome at the 2012 London Olympics, is similar in scale to its predecessor on the site. Its structure is primarily a load-bearing timber one but a sense of historical continuity has been ensured by reusing six of the original 1890s decorated cast-iron columns to support the new grandstand roof.

The building also incorporates accommodation that comprises changing rooms, a first aid room, toilets, a coaches’ office and a generously sized club room overlooking the entire site at first-floor level. The upper level is accessed from the top of the grandstand and provides panoramic views around the track and has a kitchen, servery and meeting room which can also be hired out for community use.

Behind the pavilion a tensile fabric canopy between the bike storage units creates a versatile year-round covered space for outdoor activities and events.

Hhvn sk n57

Architect’s statement

Having been fortunate enough to have had a hand in delivering the 2012 velodrome, we wanted to help ensure the continued success of London’s already famous historic track at Herne Hill. The combination of these two very different venues provides a great synergy for track cycling in London.

Mike Taylor, senior partner, Hopkins Architects 

Herne hill velodrome plan first floor copy

Project data

Start on site April 2016
Completion March 2017
Gross internal floor area 293m²
Form of contract JCT Design and Build Contract 2011
Construction cost £1.7m
Architect Hopkins Architects
Client Herne Hill Velodrome Trust
Structural engineer Heyne Tillett Steel (construction) / Ramboll (pre construction)
M&E consultant Baileygomm
Quantity surveyor cost consultant Deloitte LLP
Project manager Buro Four
Acoustics Hann Tucker Associates
CDM coordinator Jackson Coles
Main contractor Conamar Building Services Ltd
Approved building inspector Head Projects Group
CAD software used MicroStation

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.