Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We use cookies to personalise your experience; learn more in our Privacy and Cookie Policy. You can opt out of some cookies by adjusting your browser settings; see the cookie policy for details. By using this site, you agree to our use of cookies.

FIRST LOOK

Crematorium completed by Haverstock in Aylesbury

  • Comment

The design of Bierton Crematorium unifies the two key programmatic elements of chapel and crematorium through the use of single-storey canopies and a porte-cochère

The planning of the building is necessarily both sensitive and functional. One half is centred around a large chapel in which services of remembrance take place. Allied to this main volume is a series of internal and external waiting areas and ancillary spaces in which people can congregate in advance of their service, designed to ensure arriving and departing visitors do not meet.

02 bierton crematorium

02 bierton crematorium

The other half of the building accommodates the crematory and associated administration and staff facilities. The catafalque provides the key interface between the chapel and the crematory, and leads into a series of coffin transfer spaces. The cremators and associated filtration and abatement equipment are housed in a plant room immediately adjacent to the coffin committal area.

Externally the building is surrounded by a series of hard-landscaped areas, and formal and informal landscaped gardens.

13 bierton crematorium

13 bierton crematorium

Architect’s view 

The overall form of the crematorium makes itself legible by way of two specific languages: firstly, the waiting areas and administration facilities are unified by a single, low roof and have their requirements for privacy addressed through clerestory windows; secondly, the chapel and crematory are identified by an upward-looking double-height volume clad in vertical timber rainscreen cladding and a dual-pitched sedum roof.

The landscape and building design utilise the porte-cochère as a primary identifier upon a well-defined axis of approach from the vehicular areas. This strategy, allied to the careful programmatic control of occupant movement internally, helps to orient all visitors to the site while serving to maximise the privacy and seclusion of the mourning parties.

Ground floor plan

Ground floor plan

Ground floor plan

Project data

Start on site November 2017
Completion March 2019
Gross internal floor area 512m2
Gross (internal + external) floor area 300m2
Form of contract or procurement route SCAPE Nec 3
Construction cost £5 million
Construction cost per m2 £2,800
Architect Haverstock
Client Chilterns Crematorium Joint Committee
Structural engineer Elliot Wood
M&E consultant RHB
QS Baqus
Landscape consultant Plincke
Acoustic consultant SRL
Project manager Pick Everard
CDM coordinator Goddard Consulting
Approved building inspector AVDC LABC
Main contractor Jarvis Construction Limited
CAD software used Revit

Section

Section

Section

Environmental performance data

Annual CO2 emissions 11.3kgCO2/m2
On site energy generation 64%
Annual mains water consumption 0.125m3/person/day
Airtightness at 50pa 5m3/hr.m2(design figure)
Heating and hot water load 43.4kWh/m2/yr

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.