Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Coupdeville enlightens a London terrace at Hammersmith Road

  • Comment

A series of simple interventions costing £200,000 have improved lighting and circulation in a London terrace 

The London firm’s latest residential project is articulated by tall, thin glazed sections that bring light deep into the lower floor plans, and a new library and study space which leads to a staircase that better connects the house’s two levels. 

The geometry of these new spaces is drawn back into the garden and landscaping, opened on to by a large door that leads through to the living spaces. A newly fitted out kitchen updates the interior of the existing structure to take advantage of the brighter, more open space.

0659 sk cdv hgrove hi 013

0659 sk cdv hgrove hi 013

Source: Simon Kennedy

Architect’s view

The brief for this project was to remodel the property with an emphasis on solving the issues with poor circulation and dark lower ground floor levels. The strategy was to redo the circulation between the living levels and remove the awkward structural elements from the lower floor.

The new staircase forms a double height space linking the two levels which floods the house with light, courtesy of large glazed areas to the rear. This also creates a new library/study area that links with the lower living areas and has dramatic views over the garden.

A new kitchen and utility area was designed and new finishes installed throughout. Landscape architect Cityscapers designed the landscaping to work with the architecture.

Ground floor plan

Ground floor plan

Ground floor plan

Project data

Architect Coupdeville Architects
Landscape architect Cityscapers
Structural engineer QED Structures
Lighting consultant Lighting asylum
Main contractor Dawson Healey
Start on site date 20 May 2016
Completion date 30 June 2017
Contract duration 13 months
Form of contract Traditional
Total cost Circa £200,000

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs