Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

CoupDeVille completes £800k Kingston house

  • Comment

ARCHITECT’S VIEW • PROJECT DATA

CoupDeVille Architects has completed this 300m² five bedroom house in Kingston-upon-Thames, west London

The home with its ’large projecting glazed openings’ took cost £800,000 to build and is now on the market for £2.45million.

The London-based practice was commissioned on the project in 2012.

Hilltop House, Kingston Hill by Coupdeville Architects

Hilltop House, Kingston Hill by Coupdeville Architects

Source: Simon Kennedy

The architect’s view 

We were asked to design a five bedroom house on a large 0.26 acre single plot, while retaining the existing building. The clients had lived in the house for more than 20 years and wanted to down size. They wanted to retain the traditional element, which was to be sympathetically extended and divide the plot to accommodate the proposed element. The client desired a modern and sustainable design that utilised the footprint of remaining foundations.

The contemporary scheme was conceived as two stacked, offset, L-shaped volumes. The upper volume of the house extends and retracts over the ground floor and the interplay between these two levels creates dynamic cantilevers and setbacks that seek to open up the views from the property and provide subtle private enclosures to rooms within. This interplay is further emphasised by the contrast of external finishes of light render and dark porcelain. These hung facades conceal the services and rainwater pipes within, creating a cleaner external appearance.

Large projecting glazed openings overlook the courtyard and garden; these are boldy framed with pressed metal and are louvred in red cedar. The projections to the front are separated with a frameless glass box which lets light flood into the landing and stairwell. To the rear another glass box is utilised in order to separate the two bedroom windows.

Upon entering at ground floor level, you are greeted with a well lit entrance hall and a bold glass and timber cantilevered stair rising to the landing above. Towards the front of the property is a formal living space which can be shut off by a large single-sliding door, as well as a small office and WC, which face out onto the courtyard.

Towards the rear through a larger set of double sliding doors, the floor plan opens up into an expansive living/dining/kitchen space that stretches the full width of the property and looks out onto the garden through large, full height glazing.

The timber flooring that stretches throughout the ground floor is reflected in the garden by the timber decking that runs across the back of the house to meet the landscaped garden. In the kitchen, the ground floor plan projects below the upper floor, creating an opening for two large roof lights above the kitchen worktop, and deeper penetration of natural light.

Climbing the stairs you arrive into a generous landing flooded with natural light, looking out across the front of the site through the glass box. The first floor accomodation comprises of 5 bedrooms, which have been arranged to give views through the glazed openings

 The use of SIPs panels and a timber frame made for an efficient and cost effective build that is CSH 4 rated.

Hilltop House, Kingston Hill by Coupdeville Architects

Hilltop House, Kingston Hill by Coupdeville Architects

Section

Project data

Location: Kingston Hill, London
Type of project: Single Build Residential
Client: Mr & Mrs Walker
Architect: Pravin Muthiah (Coupdeville Architects)
Landscape architect: Nigel Gomme (CityScapers)
Planning consultant: N/A
Structural engineer: Trevor Vincent (Vincent Rymill)
Quantity surveyor: Sian Leader (Huntley Cartwright)
Planning supervisor: Kingston Borough Council
Main contractor: Nicholas Calkin (Calco Construction)
Funding: Private
Tender date: February 2014
Start on site date: April 2014
Completion date: November 2015
Contract duration: 18 months
Gross internal floor area: 300m²
Form of contract and/or procurement: JCT Intermediate
Total cost: £800,000

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.