Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Cottrell and Vermeulen completes £5.5m school extension

  • Comment

Cottrell and Vermeulen Architecture has completed this £5.5 million refurbishment and extension of a primary school in Camberwell, London

ARCHITECT’S VIEW • PROJECT DATA

Existing temporary buildings were demolished and a new 778m2 brick extension added creating a new performance space, a new opening to the ground floor hall, and a new dining room and first floor learning terrace.

The changes have expanded the school to two-form entry and allowed new landscaped spaces to be created linking the school’s existing collection of buildings.

The school, which sits in the Camberwell Grove Conservation Area, includes two Edwardian buildings dating from 1905 that are regarded as assets to the historic area.

Lyndhurst Primary School by Cottrell and Vermeulen Architecture

Lyndhurst Primary School by Cottrell and Vermeulen Architecture

Architect’s view

The new extension is located in the playground where the site of two temporary classrooms buildings. This location was carefully chosen to have the minimum impact on the street scene of Grove Lane, as well as the elevation of the main school building to the playground. The extension is expressed as a separate but connected element on the school site. The new extension takes its inspiration from the existing forms and palette of materials at the school and develops this language using brick, weatherboarding and tiles to create a distinct new addition to the school.

The concept used to develop the proposals for the elevations has taken its inspiration from the natural ventilation strategy to provide the classrooms with fresh air accessible by children and staff. This has led to in three sizes of window and two heights within the brick wall. The windows are then placed in the rooms and the elevations to create a functional and dynamic elevation of seemingly random placement with the windows playfully arranged in an alternating pattern around the building. On the entrance courtyard elevation the window arrangement is more formal and there is a feature window with red brick surround, a detail developed from the main school building.

Lyndhurst Primary School by Cottrell and Vermeulen Architecture

Lyndhurst Primary School by Cottrell and Vermeulen Architecture

Project data

Location Camberwell, London
Type of project school
Architect Cottrell and Vermeulen Architecture
Completed October 2015
Area 778m2
Cost £5.5 million

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.