Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Copper-clad: astudio refreshes office block at 70 Wilson Street

  • 1 Comment

Summit House and the adjacent Grade II-listed No 46 Worship Street in central London have been refurbished and extended

Working in collaboration with Low Carbon Workplace, the original 1980s building has been reclad and remodelled, with the addition of a two-storey steel-framed roof extension that is stacked to create roof terrace areas.

The new envelope of patinated copper forms part of a passive environmental strategy designed to minimise overheating on the upper levels, while the lower level shaded areas have a low emissivity coating to keep warmth inside. 

Internally, the structure is expressed through the red-painted steel frame and exposed ceilings.

70w astudio will pryce cf034604 fl

Architect’s view

The new envelope is designed to respond to the site’s orientation and the adjacent building’s massing, both in maximising environmental performance and expression of scale. The patinated copper cladding makes the building a distinctive contemporary warehouse while staying in keeping with the surrounding red brick buildings. The result is a building that performs as well as an equivalent new building. 

70w astudio sh pl a se dd ga 0183

70w astudio sh pl a se dd ga 0183

Project data

Start on site March 2015 
Completion November 2017 
Net area 7,091m² 
Form of contract Design & Build 
Cost £21 million 
Architect astudio 
Client Stanhope
Structural engineer HTS 
M&E consultant Thornton Reynolds 
Quantity surveyor/cost consultant Gleeds London 
Façade & external balustrades JPJ Installation 
MEP TClarke 
Steel fabricator TSI 
Roof Voland 
Metalwork/Balusrades Wilcox 
Lifts Kone 
Ironmongery Acorn 
Doors/joinery AVI 
WCs Thrislington 
Cycle racks Falco 
Glazed partitions Planet 
Concrete floor & facade panels Mass Concrete 
Platform lifts Gartec 
Feature walls & reception desk Opus Magnum 
Project manager Gleeds London 
CDM coordinator  PFB Construction Management Services Ltd (pre-construction)
Approved building inspector Butler & Young 
Main contractor Willmott Dixon 
CAD software used Aecosim/Bentley 
Annual CO2 emissions (estimate based on a partially occupied building) 57.13kg/m² (NIA)  

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • The stacked and skewed roof extensions look remarkably clumsy and overbearing from at least one angle.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs