Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Converted industrial: The Lofts by Superfusionlab

  • Comment

AJ Specification case study: Superfusionlab has converted a north-west London industrial building into a light and airy residential development

PROJECT DATASPECIFICATION STRATEGYSPECIFIED PRODUCTS

The Lofts is a new residential development in north-west London occupying a converted 1950s industrial building. The building is brought back to life with large, warehouse-style windows and a new façade. The fabric of the building lent itself to larger openings to get light into the deep floor plate. The stair core is moved to the centre of the building, allowing it to be transformed into a residential building to house 28 apartments, a mixture of one, two and three-bedroom flats arranged over three floors. The fourth floor is set back from the building line with a sharp roof edge to complement the solid brick building. This level houses four penthouse flats, each with a private terrace, enjoying panoramic views. 

The existing building’s large footprint meant that the deep floor plan needed careful consideration in order to take on the new residential occupation. Window sizes maximise daylight, while careful planning of the flats allows daylight deep into the interior. 

The former light industrial use of the building dictated high ceilings which are maintained throughout with the new use, 3-4m ceiling heights were retained wherever possible. Open plan living is achieved with the kitchen being open to the dining/living light-filled area, a reminder of New York-style loft living. Brick surfaces are manipulated to enhance the ‘solid’ feel of the building, as well as to bring the façade indoors. 

Nathaniel Kolbe, director, Superfusionlab

Ed reeve superfusionlab ext

Project data

Start on site January 2015
Completion September 2016
Gross internal floor area 3,650m2
Form of contract Traditional, JCT Standard Building Contract without quantities
Construction cost £5.1 million total project cost
Construction cost per m2 £1,400 (total project) 
Architect Superfusionlab
Client Trafalgar House
Structural engineer KSA
Quantity surveyor 3GCC
MEP consultant Leonard Engineering Design Associates
Project manager Superfusionlab
CDM co-ordinator Bishop & Associates
Approved building inspector Approved Inspector Services
Main contractor Hyden Construction 
Planning consultant Savills
Traffic consultant Odyssey Markides
Fire consultant Arup
Architectural team Nathaniel Kolbe, Lida Charsouli, Emmanuel Bringer, Andrea Albanese, Antonia Garcia Lopez, Maria Carmen Gonzalez
CAD software used AutoCAD, Rhino3D
Annual CO2 emissions 13.26kg/m2

Ed reeve superfusionlab kitchen 2

Specification strategy

The selection of materials, fixtures and appliances for The Lofts’ kitchens and bathrooms followed a few simple rules. We selected materials and finishes that: complement each other;· create a seamless surface; give a level of ‘thickness’ to planar surfaces; and are easy to clean and maintain.

Kitchen counters and backsplash are Corian, forming a continuous surface that is easy to clean and has an elegant simplicity. Cabinet doors have hidden handles routed into the top edge and are sprayed blue-grey, RAL 7000. Fridges, freezers, extraction hoods and dishwashers are integrated. All appliances are Miele.

The bathrooms feature two different types of tiles. The en-suite bathroom has a 300 x 600mm cream porcelain tile and a 600 x 600mm floor tile of the same finish. The second bathroom features greenish-grey Grigio Egeo Matt complementing wall and floor tiles. Bathroom basins are Duravit Vero with a Crosswater Central Basin Monobloc tap;. The toilets are Duravit Happy D with a Grohe Air Button flush and the bathtub is a Bette Classic with Crosswater Central Thermostatic Valve and a Crosswater Wisp shower kit and bath filler. The towel rail is by Bauhaus Elite. All mirrors have an anti-fog mat and shaver socket is built into the cabinet. Shower trays are Matki Fineline.

Nathaniel Kolbe, director, Superfusionlab

Ed reeve superfusionlab bath

Specificed products

Bathroom basin Duravit Vero model 045460, 600 x 470 x 165mm, white ceramic
Bathroom taps Crosswater Central Basin Monobloc CE110DNC, 125 x 103mm, chrome
Bathroom tiles Tower Ceramics M2.0 36W, 300 x 600mm
Shower trays Matki Fineline SN700, 697 x 697mm, white
Bathtubs Bette Classic 3110,1700 x 750 x 1260mm, white
Kitchen countertop Corian Alpine white
Kitchen appliances Miele KM2010SS gas hob, 650mm wide, 4-burner in stainless steel
Heated towel rail in bathrooms Bauhaus Elite EL50X121C, 500 x1210mm, chrome
Kitchen basin Avante CAV-SS-24 Glacier White Corian sink with stainless steel base

The lofts kitchen detail

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.