Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Carmody Groarke creates pulped paper space at Design Museum

  • Comment

Carmody Groarke’s space for this year’s Beazley Designs of the Year exhibition forms a sequence of sculptural cave-like forms made from Soundcel sprayed recycled newspaper pulp

This choice of material was a response to the exhibition design brief, which specified a powerful spatial experience that would act as a single material counterpoint against which to exhibit the nominated designs. Soundcel is usually applied by being spray-cannoned on to building structures to insulate them, but here it creates a series of abstracted, amorphous spaces in the existing gallery, blending continuously into one another.

Within this environment, rather than using conventional exhibition walls and plinths, the angled and curved spaces are covered entirely in the recycled newspaper material, smothering over the sculpted ledges and recesses that display the work.

171017 design museum doty00072 luke hayes

171017 design museum doty00072 luke hayes

Source: Luke Hayes

The textured surfaces provide a monolithic and cast-like quality to the exhibition spaces, making for a low-fi contrast to the innovation and technology of the exhibition content. Using a single material throughout gives a coherence and value to each piece of work as part of the overall show.

The orientation and signage for the exhibition has been provided by Micha Weidmann Studio, and is printed on to precision-cut, brightly coloured acrylic signs, which slice into the papered surfaces, contrasting with the rough background of the exhibition environment.

171017 design museum doty00037 luke hayes

171017 design museum doty00037 luke hayes

Source: Luke Hayes

Architect’s view

We have worked closely with the Design Museum to design and deliver an exhibition that is very different in character and identity from previous Designs of the Year shows. The sprayed-paper design gives a very sculptural backdrop to the exhibition’s content, contrasting the technology and innovation displayed, with an almost archaic feel to the space.

Andy Groarke, director, Carmody Groarke

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.