Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Bureau de Change extends London terrace with staggered brick extrusion

  • 3 Comments

Eschewing what the firm refers to as ‘the more expected glass structure’, this extension in north London aims to create a sculptural brick form

Using bricks reclaimed from the fabric of the house, the extension works within a rights of light diagram to create a staggered, extruded form that ‘melts’ away from the existing structure.

This stepping effect is echoed throughout the interior and is integrated in both the plan and section. 

StepHouse FV1 S HR 11

StepHouse FV1 S HR 11

Internally, the kitchen sits at the front of the house, with original features retained and emphasised by dark colours and material tones. Moving inward, spaces have been designed to move from dark to light, intensifying the volume of the addition. In the centre, the dining room is marked by a change in floor treatment: narrow timber planks with aligned seams transition between the smooth concrete of the kitchen and the roughly grained concrete of the extension. 

StepHouse FV1 S HR 1

StepHouse FV1 S HR 1

Architect’s view

Instead of the more expected glass structure, we looked to brick and its inherent potential as a stackable module to create a far more sculptural material expression. Using bricks reclaimed from the fabric of the house, we exploited the rights of light diagram to create a staggered, extruded form that appears to melt away from the existing structure.

Katerina Dionysopoulou, co-founder, Bureau de Change

We worked closely with the structural engineer to create an entirely column-free space. The structure was achieved using laser-cut, double-direction, stepped beams that give the sensation that the brick addition is floating. This concept was integrated into the design from the start – working hand-in-hand to create the appearance of a first floor that is sunken into the extension.

Billy Mavropoulos, co-founder, Bureau de Change

180301 plans 1

180301 plans 1

Project data

Start on site May 2017
Completion Feb 2018
Gross internal floor area Extension 40m²  Whole house 260m² 
Form of contract or procurement route Standard
Construction cost Undisclosed
Architect Bureau de Change
Client Private
Structural engineer Nous
Approved building inspector Quandrantai
Main contractor Argyll

  • 3 Comments

Readers' comments (3)

  • The brick ceiling is surely a text-book example of misuse of a building material - clever or just silly?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Curious to know how the roof is insulated for this extension?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • lovely idea, but why its not straight. Does it worth the cost and difficult details. A quote comes to my mind: You don't want to be original, you want to be good!

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.