Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Bureau de Change completes concrete house extension

  • 2 Comments

Bureau de Change has revealed this 40m2 extension to a house in Clapham, south London

PLAN • SECTION • ARCHITECT’S VIEW • PROJECT DATA 

The project features a concrete waffle roof which defines the new living area. The prefabricated roof’s troughs and peaks create trenches for rooftop planting designed to soften the extension from above.

From the underside the vast concrete roof is left exposed and its rhythm provides space for a full-width skylight letting light deep into the kitchen space beyond.

Materials and colours have been used to define the living and kitchen spaces within the open-plan extension.

The scheme’s kitchen includes sculptural monolithic volumes, which form an island and a breakfast bar, while storage is concealed within a blue wall to one side.

Plan

Bureau de Change Plan

Bureau de Change Plan

Section 

Bureau de Change Section

Bureau de Change Section

Architect’s view

We wanted to create a volume whose form would be meaningful both inside and out. Inside, the motion of the roof slab breaks up the minimal surfaces of living area. Outside, it creates appealing views through hollows and humps, which bring nature and concrete into immediate proximity.

The project was an opportunity to create a journey of unexpected moments, through balanced contrasts embedded in the narrative. The entrance hall, with its original tiling, gives way to an immersive grasp of solid colour within the kitchen. This then opens onto the more industrial living space, whose lightweight atmosphere opposes the weight of the concrete roof, enhancing its floating quality.

Billy Mavropoulos and Katerina Dionysopoulou, directors, Bureau de Change

House extension by Bureau de Change

House extension by Bureau de Change

Project data

Location Clapham South
Type of project House extension
Client Orivate
Architect Bureau de change
Landscape architect John Bates Studio
Structural engineer FTF Designs
Main contractor Stec Construction
Appointment Commission
Tender date November 2015
Start on site date December 2015
Completion date June 2016
Contract duration 7 months
Gross internal floor area 40m2
Total cost Undisclosed

House extension by Bureau de Change

House extension by Bureau de Change

  • 2 Comments

Readers' comments (2)

  • It would appear that the living space is still being furnished, but unless it's to be carpeted the bare concrete ceiling will surely do nothing at all for the acoustics.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • The flat roof certainly has an interesting profile. Makes one wonder how it is drained, although the walls seem thicker than normal, so perhaps they are concealing the downpipes?

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs