Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Bogle Architects completes Schrödinger Building for Oxford Science Park

  • Comment

The £13 million latest addition to the Oxford Science Park provides both workplaces and laboratories over four storeys

Named in honour of Austrian physicist Erwin Schrödinger, the building offers over 60,000 square feet of flexible space that can accommodate offices, laboratories, meeting spaces and break-out areas. The building, situated on plot 12 at the heart of the park’s masterplan, was granted planning in August 2016.

The plan is conceived as two 15m-deep office ‘wings’ that meet at a single core with a triple-height, 13m-wide atrium lobby giving views across the park. The fourth floor is set back from all sides to create a large roof terrace, and a cantelevered canopy connects the top of each wing, shading the main entrance which faces a landscaped drop-off and links into the wider masterplan of the Oxford Science Park. Service, bin stores and 80 cycle spaces are located to the southern edge of the building facing a car park with provision for 203 cars.

02ground floor plan black and white

The Schrödinger Building by Bogle Architects

Passive design measures as well as low and zero carbon technologies such as air-source heat pumps have resulted in a BREEAM rating of ‘very good’. The majority of mechanical plant is housed in ‘plant stacks’ appended to the south elevation.

06 jpg

The Schrödinger Building by Bogle Architects

Project data

Start on site January 2017
Completion March 2018
Net internal floor area 61,500 sq ft
Form of contract Design & Build
Construction cost £13 million
Architect 
Bogle Architects
Client 
The Oxford Science Park
Structural engineer Campbell Reith
M&E consultant Hoare Lea
Quantity surveyor Ridge and Partners
Landscape design Studio DBM
Project manager Horstonbridge
CDM coordinator Ridge and Partners
Approved building inspector Butler and Young
Main contractor Barnwood Construction
CAD software used Microstation, Revit
Annual CO2 emissions 11.7kg/m²

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.