Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Beasley Dickson converts former pub into contemporary home in Deal

  • Comment

London-based Beasley Dickson Architects co-opted a lean-to annexe and service yard to amplify its two-storey family holiday home in the coastal town of Deal

A former pub in Deal, on Kent’s coast has been converted into a two-storey family holiday home by London-based Beasley Dickson in a contemporary refurbishment.

Having deep floor plates, 4m-high ceiling heights and small windows, the original building proved challenging to convert. A lean-to annexe and service yard to the rear of the property also needed to be brought back into use.

The ground floor level accommodates the main living space at the front of the house, previously the bar of the pub. This leads onto a dining space at the centre of the house divided off by a central stair, while the kitchen sits in the converted annexe at the rear.

02 corner house beasley dickson architects agnese sanvito

The architects designed a series of timber joinery insertions to tie the spaces together. These include an entrance vestibule to the living room incorporating a bench, storage and coat hooks, providing a threshold from the street and a timber stair which runs through a spine wall within the house connecting the living room and dining with the first floor level.

The joinery and flooring are all formed from oiled English ash, unifying the aesthetic of the rooms.

To the rear of the property, an existing small outbuilding was retained to house the new kitchen. It has sliding, aluminium-framed glass doors, opening that corner of the house onto a small cobbled courtyard garden which was previously the service yard for the pub. This extension has been reclad in half-lap vertical timber boarding, selected for its resistance to the prevailing coastal conditions, while the roof is covered in splayed iroko slats.

The vertical boarding aesthetic of the extension is reflected in details of the ash stair and entrance vestibule. Rooflights are flush, and all glazing has minimal framing.

On the first floor, the bedrooms feature white-oiled pine floorboards. Furniture is formed from interlocking CNC-cut plywood.

07 corner house beasley dickson architects agnese sanvito

Architect’s view

The original public house was dark and cellular, exacerbated by vast ceiling heights. It was essential to tap into the language of a holiday home, a house that could adapt for small and large groups of every age throughout the year, allowing family rituals to take shape.

The new stair needed to navigate the mass and height, to open the floor plan up and reintroduce a domestic scale. The solid ash stair was designed with a vertical rhythm to stride up through the space, breaching the spine wall connecting the house from front to back. The monopitch outbuilding houses the kitchen. The existing higher slab level was retained as a plinth, which defines the space from the dining room, but allows a convivial and inclusive atmosphere as meals are prepared. A 1.8m pivot door provides fire separation to the rest of the house.

Sliding aluminium framed glazing dramatically opens the corner of the house onto the service yard, bringing the outside room into use. The sun tracks around the courtyard bathing the back of the house with afternoon light.

There is a holiday personality throughout, nothing feels precious or fragile and rituals have started to evolve.

Melissa Beasley and David Dickson, co-founders, Beasley Dickson Architects

036 corner house ground floor plan 1 to 50 at a3

Ground floor plan

Client’s view

Our brief called for the complete refurbishment of a neglected house to create a holiday home that was sympathetic to its east Kent seaside location.

The design team challenged and developed the brief to arrive at a more ambitious vision of what could be achieved. The house now benefits from natural light all year round and is always cheerful and welcoming. The result has exceeded our expectations and we have a comfortable, beautiful home that lifts the spirits.

Homeowner

036 corner house section 1 to 50 at a3

Sectional elevation

Project data

Start on site June 2017
Completion date June 2018
Gross internal floor area 124m²
Construction cost Undisclosed
Architect Beasley Dickson Architects
Client Private
Structural engineer Foster Structures
Approved building inspector BBS Building Control
Main contractor PA Hollingworth

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs