Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

BDP opens ‘gateway to the city’ transport hub in Gloucester

  • 1 Comment

The £7.5 million project is the first phase of the city’s King’s Quarter regeneration programme

BDP’s Gloucester Transport Hub is a glass-fronted building with a single roof plane designed to resemble an aircraft wing. The project makes reference to its locale with Cotswold stone and a timeline of Gloucester worked into a glass frieze in the station concourse. A newly discovered section of Roman wall is also featured within the concourse. 

The new ‘wing’ has 12 bus bays, a café, shop, public toilets, seating areas and a rest area for drivers. The exterior part of the hub has an aerofoil section with large perforations in order to draw daylight into the concourse and bus stands. 

Gloucester transport hub bdp 5

Gloucester transport hub bdp 5

Architect’s view

BDP won the competition to design the new transport hub in 2015, beating 70 other applicants. Gloucester City Council’s brief was that we should deliver a ‘functional yet architecturally stunning’ bus station within budget constraints which was also to act as an anchor to the future King’s Quarter regeneration scheme with improved pedestrian links to the railway station and city centre.

The new facility includes bus stands for 12 vehicles arranged in chevron format. The public concourse is separated by a full-height glazed façade that has automatically controlled doors allowing access to waiting buses.

The building is highly transparent in order to provide maximum visual contact with its surroundings and provides a calm, airy environment. The width of the public concourse allows sufficient circulation space for passengers as well as waiting and seating areas for individual stands. Passenger information systems, timetable displays and real-time interactive information points also form part of the facilities.

BDP’s approach to the design was to create a building which would be embedded in the context of Gloucester without resorting to pastiche. A dramatic, single roof plane which resembles an aircraft wing is a reference to Gloucester’s unique aviation history, as well as providing a dramatic and iconic structural form. The wing is also punctuated at various points to allow light penetration to the concourse and bus stands. Cotswold stone forms the hub of the terminal and within the concourse will be a specially commissioned glass frieze illustrating a timeline of Gloucester. These elements are designed to firmly establish the building as being uniquely ‘of Gloucester’. The transport hub is already seen as a catalyst for the continued regeneration of the city.

Neil Sansum, architect director, BDP

Gloucester transport hub section

Gloucester transport hub section

Project data

Completed October 2018
Gross internal floor area 
1,015m²
Form of contract or procurement route 
Single-stage Design & Build
Building cost £7.5 million
Total project cost £8.1 million
Architect
BDP
Client Gloucester City Council
Civil and structural engineering BDP
Interior designer BDP
Landscape architect BDP 
Main contractor Kier
M&E Method Consulting
Highways / transport AECOM
Acoustic consultant Method Consulting
Project manager Julian Stokes Management
CDM coordinator Kier/BDP as Principal Designer
Approved building inspector Gloucester City Council
CAD software used Revit

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • Looks good - but why pretend it's a 'transport hub' when it isn't?
    It's the bus station, rebuilt on the existing site (shame there's no image of the original) rather than integrated with the nearby railway station, where the existing 1960's building is looking very life-expired.
    An obvious opportunity to create a genuine multi-modal integrated transport hub missed, courtesy of the planners and the DfT, not the architects.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.