Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

BDP completes £9 million community hub in Bath

  • 1 Comment

The Mulberry Park Community Hub has a flexible ‘chassis’ intended to make it adaptable to future uses

Located in the centre of a new neighbourhood south of Bath on an old Ministry of Defence base, the building accommodates a 210-place primary school, a 70-place nursery and facilities that include a café, clinic, fitness suite, business enterprise spaces and flexible spaces for community use.

20181204 mulberry parkimagesbdp mulberry park bath hufton+crow 007

The form of the building includes a large cantilevered element, designed to make it a focus in the wider neighbourhood. This is part clad in copper alloy perforated with patterns inspired by the Mulberry temporary floating harbours, used in the Allied invasion of Normandy during the Second World War, and which were designed on the site when it was a military base. 

20181204 mulberry parkimagesbdp mulberry park bath hufton+crow 029

20181204 mulberry parkimagesbdp mulberry park bath hufton+crow 029

Architect’s view

Driven by close engagement with the community to understand existing and future needs, the building’s flexible ‘chassis’ allows for sustainable adaptation by offering opportunity for interaction, start-up space and childcare all in one location. It acts as a meeting place for the wider communities of Foxhill, Combe Down and Mulberry Park.

The main social space at the centre of the scheme is efficiently serviced, allowing natural ventilation and light in, while underfloor heating and exposed concrete soffits admit night-time purging.

Cycle and pedestrian traffic has been prioritised through BDP’s design of a generous public realm at the front of the building.

Nick Fairham, principal, BDP

Screen shot 2018 12 18 at 10.58.32

Screen shot 2018 12 18 at 10.58.32

Project data

Start date on site February 2017
Completion date September 2018
Gross internal floor area 3,150m²
Form of contract Design & build
Construction cost £9.1 million
Architect BDP
Client Curo Housing Association
Structural engineer Hydrock
M&E consultant Hydrock
Quantity surveyor Ridge & Partners
Landscape consultant BDP
Acoustics consultant Mach Acoustics
Project manager Ridge & Partners
Approved building inspector B&NES Building Control
Main contractor Rydon Construction
CAD software used Revit
Annual CO2 emissions 20.2kg/m² 

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • It's fantastic to see this complete and already serving the community moving into to the housing designed by HTA and just visible in the background. I look forward to visiting in the new year, well done Curo and BDP.
    Simon Bayliss, HTA Design

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.