Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Bankside warehouses repurposed by SPPARC as mixed-use hotel scheme

  • 1 Comment

The 5,500m² project includes a language school, rehearsal space and apart-hotel

SPPARC has converted three dilapidated 19th-century warehouses in Bankside – originally the home to E Newman & Sons, a pattern card maker – into a mixed-use scheme that includes a 75-room boutique apart-hotel, language school and rehearsal space. 

The façade has been retained to create an entrance to the apart-hotel. The lower floors feature board-formed concrete and exposed brick walls, as well as arched windows that draw on the originals in their design. Upper floors have floor-to-ceiling glazing with bronze louvres and mullions, and perforated bronze screens provide privacy. 

The building has a BREEAM ‘Excellent’ rating and the hotel facilities include a 24-hour concierge, fitness suite and co-working space.

Spparc native bankside ed reeve23

Spparc native bankside ed reeve23

Architect’s view

The dilapidated state of the existing buildings masked the importance of this historic enclave and the enormous potential the site offered to the cultural quarter of Bankside. Through a sensitive and high-quality design response rooted in the rich history of the area, the site has been skilfully reinvented into a mixed-use development that includes a Native apart-hotel, language school and rehearsal space. The proximity to the river and the cultural attractions of Tate Modern and the Globe has provided the stimulus for development in the area over recent years with this, the Empire Warehouse site, being the last remaining untapped opportunity.

The scheme’s design has been informed by the industrial heritage which dominated the area, in particular that of the pattern card maker – with references to the threads of the looms and punched-out patterns picked up in the bronze detailing. The building is designed with a solid base to integrate it into the established street pattern, with its receding form above largely invisible when standing from either end of Bear Gardens.

Trevor Morriss, principal, SPPARC

Bg c 26 mf 01 02

Bg c 26 mf 01 02

Project data 

Start on site Winter 2014 (shell and core)
Completion Summer 2018 (shell and core and fit-out)
Gross internal floor area 5,500m²
Gross (internal + external) floor area 5,912m²
Form of contract JCT Standard Building Contract 2011 (with amendments)
Construction cost £20 million (shell and core and fit-out)
Construction cost per m2 £3,600
Architect SPPARC
Client Macro Investments
Structural engineer Pell Frischmann
M&E consultant Capita
QS Gleeds
Environmental consultant Deloitte 
Transport consultant TTP Consulting
Geotechnical consultant Pell Frischmann
Energy consultant Capita Symonds
Archaeology consultant RPS/MoLAS 
Landscape consultant SPPARC
Acoustic consultant Equus
Project manager Rise Project Management
CDM coordinator EC Harris
Approved building inspector Assent Building Control
Main contractor Prime Construction (shell and core) Paragon (fit-out)
CAD software used Autocad
Annual CO2 emissions 49.6kg/m³ 

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • Sad that the three storeys of 19th century warehouse architecture embody a degree of warmth and humanity that's totally absent from the 21st century clutter on top. Food for thought for Mr Scruton.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs