Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Aukett Swanke’s curved Bradfield Centre opens at Cambridge Science Park

  • Comment

The £27 million building provides office space for fledgling businesses under a membership model

Aukett Swanke was commissioned to design the Bradfield Centre in 2014, replacing an existing two-storey building constructed early in the park’s build-out with an arc-shaped building facing the adjacent lake.

Part-funded by the Department for Business, Energy and Industrial Strategy the centre is operated by Central Working on behalf of Trinity College, University of Cambridge. The centre is currently the largest of Central Working’s ‘membership-based communities’.

Aukett swanke bradfield centre facade detail 1 image credit daniel romero

Aukett swanke bradfield centre facade detail 1 image credit daniel romero

Source: Daniel Romero

Members have access to communal facilities throughout the building such as working pods, kitchens and breakout areas, and non-members, including local residents, will have access the café and the ability to host technology events in the auditorium.

Architect’s view

There were early signs during the design process that our clients are seeking for a true alternative to a typical office product, something that can create a step change within the park and to signpost itself as a new shopfront to attract young entrepreneurs. Our design response challenged office building standards both externally and internally throughout the process. The Bradfield Centre embraces and encourages fluid serendipity and sets a new benchmark for co-working spaces within the region.

Elias Niazi, design principal, Aukett Swanke

Aukett swanke bradfield centre kinetic light sculpture image credit daniel romero

Aukett swanke bradfield centre kinetic light sculpture image credit daniel romero

Source: Daniel Romero

Client’s view

Following the curve of the lake, the building nestles into the environment and feels very much an integral part of its natural surroundings. That makes the Bradfield Centre a very special place.

Jeanette Walker, director, Cambridge Science Park

Aukett swanke bradfield centre exploded view ground floor

Aukett swanke bradfield centre exploded view ground floor

Ground floor exploded view

Project data

Start on site Jan 2016
Completion Jun 2017
Gross internal floor area 4,523 m2
Form of contract Design & Build two stage
Construction cost £15 million (inc. Cat A & B)
Construction cost per m²
 £3,079
Architect Aukett Swanke
Client Trinity College, Cambridge
Structural engineer MLM
M&E consultant CPW
Quantity surveyor/cost consultant STACE
Tenant Central Working 
Brand designe
r Born Design
Project manager Bidwells
Approved building inspector 
MLM
Main contractor SDC
CAD software used 
Revit

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs