Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

FIRST LOOK

Annabelle Tugby Architects completes own studio for less than £70,000

  • Comment

Now fully refurbished, the previously semi-derelict workshop in Styal, Cheshire, is one of over 100 entries already received for AJ Small Projects 2020

Enter AJ Small Projects 2020 – final deadline 31 January

This refurbishment of a semi-derelict former workshop in Styal, Cheshire includes the addition of an extension clad in large black timber panels, while the existing building has been overclad in white-washed brick to contrast in tone.

A full-length rooflight running the length of the ridge of the roof brings natural light into the studio space, while glazing to the rear opens the building to its surrounding landscape.

See a selection of other entries to AJ Small Projects 2020 in the AJ Buildings Library

1 8324 19882 bbc85a4b189c9e3791ea9b0d229fd220

The Workshop in Styal by Annabelle Tugby Architects

Architect’s view 

We recently outgrew our previous studio and were seeking a new home. From the outset we sought an existing building with character that we could update in a contemporary way. A semi-derelict former workshop was then found and work on the design started immediately. Card models and computer renders were used in conjunction with hand sketches and CAD to design throughout. At an early stage, the decision was made to leave the main space whole and to add ancillary spaces in the form of a meeting room and WC as part of a single-storey timber-frame extension. A scheme to reuse the building was submitted to planning in spring 2018.

The original rendered building which provides the main drawing space was over-clad in beautiful white-washed brick for a contemporary update. An extension was clad in large black timber panels to create a juxtaposition in both scale and tone, while the unique angles provide a contrast to the traditional form of the existing workshop. The full-length rooflight fills the working space with natural light and rear glazing opens the building up to face a beautiful landscape of fields and trees. This all helps to provide a working environment filled with warm light. The project was run on site by us together with a site foreman to manage a small team of sub-contractors throughout the build.

This approach on site meant that a tight control of quality was possible, especially important given the challenging materials and bespoke nature of the build. A carefully chosen palette of materials has been used to create beautiful, complementary surfaces throughout the project with a particular emphasis on texture and their changing nature depending on the light throughout the day.

1 8324 19882 b6238d3b07ca5057cf7ba85911480897

Cladding detail

Project data

Start on site February 2019
Completion August 2019
Gross internal floor area 65m²
Form of contract Construction Management
Construction cost £69,000
Architect Annabelle Tugby Architects
Client Annabelle Tugby Architects
Structural engineer Marston & Grundy LLP

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

Discover architecture career opportunities. Search and apply online for your dream job.
Find out more