Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Alex Monroe Studio by DSDHA

  • Comment

Stephen Lawrence Prize shortlist: Alex Monroe Studio by DSDHA

DSDHA’s studio for jeweller Alex Monroe is located on Snowsfields, within the shadow of the Shard and in the Bermondsey Conservation Area. The building consists of a carefully detailed ‘casket’, a three-storey addition sitting above a restored Edwardian shopfront.

The new building aims to re-establish craft within the city, providing a showcase for Alex’s work, as well as the craftsmanship of the metalworkers, who hand-made the facade on site.

Designed to operate as a bespoke ‘bookend’ to the original terrace, the building creates a strong prow to the street frontage. The design maintains the continuity of the shop fronts, while the additional floors form a distinct, metal-clad volume above.

Constructed using a prefabricated, cross-laminated timber structure throughout, and clad in a pigmented zinc rain-screen, the building provides a range of functional, well-lit spaces.

Martin Pearson, associate director, DSDHA

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.