Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

AJ Small Projects 2017: staff favourites

  • Comment

The AJ team has picked their favourite submissions to this year’s AJ Small Projects that didn’t make the shortlist

With 198 small projects submitted by our talented readers, and only 20 able to make the shortlist, there were bound to be more than a few gems that slipped through the net. Here members of the AJ’s editorial team choose their personal favourites from the rest of this year’s submitted schemes.

Lowman Road, MS-DA

Lowman rd crop nick guttridge

Lowman rd crop nick guttridge

Source: Nick Guttridge

Extension and remodelling of a typical Victorian terrace house, London. £215,000
Chosen by Christine Murray, editor in chief

’The charred timber leaves the traditional shape of the extension feel like a ghost of the original – like the contemporary shadow or black mirror of its neighbour.’ 

See more photographs and drawings of this project at the AJ Buildings Library

The Old Spratts Factory, Space Group Architects

Sprat factory

Spratts factory

Refurbishment of a residential unit within a converted dog biscuit factory. £150,000
Chosen by Will Hurst, managing editor

‘I like this for its originality, unpretentiousness and use of original features.’

See more photographs and drawings of this project at the AJ Buildings Library

Aequilibrium, C+S Architects

Aequilibrium2 matteo benigna

Aequilibrium2 matteo benigna

Source: matteo benigna

Installation at the 15th Venice Architecture Biennale
Chosen by Alan Gordon, production editor

‘Aequilibrium, C+S Architecture’s installation in the Arsenale at last year’s Venice Biennale, is a Möbius strip on steroids. A self-supporting, looping gangway, it’s artful, craftily engineered, fun – and seemingly impossible.’

See more photographs and drawings of this project at the AJ Buildings Library 

Tinhouse, Rural Design

Tin house 1crop david barbour

Tin house 1crop david barbour

Source: David Barbour

Holiday cottage on the Isle of Skye. £110,000
Chosen by Richard Waite, news editor

‘Another beauty pulled out of Rural Design’s ever-consistent bag of joy. This corrugated aluminium-clad holiday home was entirely self-built for just £110,000. Although slightly rough around the edges, I’m a fan of the splashes of colour and the delightfully tough, agricultural exterior.

See more photographs and drawings of this project at the AJ Buildings Library

Well Street, IF_DO

Well st 2 mariell lind hansen

Well st 2 mariell lind hansen

Source: Mariell Lind Hansen

Refurbishment and extension of a Grade II-listed cottage in Bury St Edmunds. £120,000
Chosen by Mary Douglas, head of engagement

‘AJ readers LOVE house extensions, so a lot of them pass my desk. This one however caught my eye; it’s simple but beautifully done, with that lovely big window, warm wood and quirky-shaped door. IF_DO is on good form – I’m looking forward to seeing its Dulwich Picture Gallery pavilion in the summer.’

See more photographs and drawings of this project at the AJ Buildings Library

Kennington House, R2 Studio Architects

Kennington 1–andy stagg

Kennington 1–andy stagg

Source: Andy Stagg

Low-energy refurbishment of a Victorian terraced house. £250,000 
Chosen by Ella Mackinnon, art editor

‘This is undoubtedly the most colourful project submitted this year. I particularly enjoyed the lime green walls of the kitchen and the sick orange staircase. I was also taken by the bold use of typography on the front wall.’

See more photographs and drawings of this project at the AJ Buildings Library

Rochester Roundhouse, Newcastle University School of Architecture Planning & Landscape 

Roundhouse amphitheatre

Roundhouse amphitheatre

Self-build timber pavilion and amphitheatre in Northumberland National Park. £16,465
Chosen by Ella Braidwood, news reporter

‘This timber pavilion cuts a jagged shape in the Northumberland landscape – it is a fault line of opportunity for the local population. The outdoor amphitheatre is fitting given its close proximity to the ancient Roman fort of Bremenium, and the dry stone wall echoes those bordering it in the surrounding fields. It is not just about the aesthetically pleasing architecture, although this should be noted, but about what this architecture provides for the community as a place to come together.’

See more photographs and drawings of this project at the AJ Buildings Library

Myriad, CORD

Myriad on the henry moore lawn

Myriad on the henry moore lawn

Stainless-steel sculpture at Snape Maltings, Suffolk. £45,000
Chosen by Rupert Bickersteth, editorial assistant

‘The correlation between miniature and cute is well founded and long standing. Puppies I can get down with. Tiny little homes, probably more suited to Borrowers, trigger claustrophobia. And so to Snape Maltings – not only for a large airy sculptural ‘Small Project’ but also just because Snape Maltings is always worth a visit; place of my childhood summers. Artist David Rickard and architect Germano Di Chello won the Children’s Viewing Sculpture competition and have created a fractured sliver of silvered mirrors framing, intersecting, reflecting and interacting with the glories of the surrounding landscape. The piece, titled Myriad, can be enjoyed by little people and large ones too.’

See more photographs and drawings of this project at the AJ Buildings Library

Black Devon Wetlands viewing screen, Civic Architects

Black devon 2 andrew siddall

Black devon 2 andrew siddall

Source: Andrew Siddall

Semi-enclosed shelter for volunteers and visitors to Scotland’s newest nature reserve. £24,000
Chosen by Simon Aldous, deputy production editor

‘While its appearance is striking, it also comfortably blends in with the colours of the surrounding reed beds.’

See more photographs and drawings of this project at the AJ Buildings Library

Concrete wall, Cooke Fawcett Architects

Concert wall peter landers

Concert wall peter landers

Source: Peter Landers

Multi-use event space for musical concerts
Chosen by Ana Schefer, designer

‘What I find interesting in this project is the transformation of a disused car park into a concert and event space. Bold Tendencies, the non-profit organisation behind the scheme, gave not only a new function to a deserted industrial building, but also created an inspiring learning and gathering space for artists and the local community.’

See more photographs and drawings of this project at the AJ Buildings Library

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs